ФБР ни следи чрез Twitter и Facebook

Последна промяна на 29 януари 2012 в 10:14 2195 5

Facebook-privacy-FBI
Facebook-privacy-FBI
ФБР започва да следи социалните мрежи в интернет. Това стана ясно от обява, публикувана от Центъра за стратегическа информация към Федералното бюро за разследване на САЩ. Намерението е чрез анализ на събраната информация да се създаде система за ранно предупреждение за различни видове заплахи. Търсят се компании, които да предложат техническите параметри и цената на подходящата за целта програма, която да осигури автоматизирано търсене и филтриране на информация от мрежите, включително Twitter и Facebook, по ключови думи. "Социалните мрежи са станали основен източник на разузнавателна информация, защото в тях може да се открие първичната реакция за ключови събития", пише в съобщението на Центъра за стратегическа информация към ФБР. Системата трябва да позволява и изобразяване на степента на заплахата върху географските карти  (напр. Google 3D и Yahoo Maps) чрез цветово кодиране, както и да отчита широк спектър от данни за тероризма в САЩ и по света и да превежда текстове от чужди езици на английски. Съобщението идва три седмици, след като департаментът за вътрешната сигурност на САЩ публикува доклад за мониторинга върху социалните мрежи, в който се посочват сайтовете, които ФБР ще следи. Сред тях са YouTube.com, Flickr.com, Itstrending.com. "Социалните мрежи създават връзки между хората. И ако един човек стане обект на полицейско наблюдение, това може да доведе до това, че десетки и даже стотици невинни потребители също да се озоват под наблюдение", заяви Гас Хусейн, изпълнителен директор наPrivacy International, цитиран от BBC. Също пред BBC говорителка на ФБР заяви, че търсеният софтуер не е по-различен от използваните от други правителства приложения, както и че приложението няма да се фокусира върху конкретни лица или защитени групи, но върху думи и действия, които нарушават федералното наказателно право или националната сигурност.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.02 2012 в 11:26

Благодаря, г-н Василев,
само че когато писах този коментар още не беше се развихрила темата "АСТА" тук - моя текст е от 29 ян., ок.22 ч., а статията от линка, примерно излиза на 1 февр.; първите статии тук са от 31 януари. /И си текат полезно и хронологично. Следя ги с достатъчно внимание/
Но другаде вече се бяха появили публикации, а и международната онлайн подписка - на която съм прикрепил линка, беше събрала ок.милион подписа онлайн; в момента са над 1.5 млн.

04.02 2012 в 10:32

http://offnews.bg/index.php/16328/istoriyata-na-sagata-acta - Това е само една от многото публикации по темата в сайта. Има и доволно много линкове към други по темата.

29.01 2012 в 22:24

Не виждам в последните два дни тема/статия за заплахата от АСТА, затова поствам тук. Потърсете, прочетете, запознайте се и помислете!
А упълномощеният за целта наш посланик в Токио е подписал споразумението на 27-ми. От блога на Боян Юруков и е-вестник прехвърлям само три от заплахите, които ни носи тайното споразумение /пак помислете, докато четяхме за СОПА и ПИПА, какво научихме за АСТА, който ще се окаже истинската драконова размазваща стъпка върху свободния интернет; медиите у нас пак плахо се ослушват за позицията на правителството - е, то подписва, борбата сега ще е да не го ратифицира Парламента/:
ACTA далеч не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на „кражба“ в интернет; ACTA практически не позволява на отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика; ACTA се обсъжда изцяло в тайна като части от него са строго секретни;
По-долу давам адрес за подпис на международна петиция в интернет срещу ограничаването на свободата с АСТА. /Докато подписвах, преди 15-тина мин., вече имаше над 600 хил.присъединили се/:
http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?cGOeHcb

Ще прегледам пак, ако има статия за споразумението, ще линкна подписката и там. Повече за злината - в блога на Нели Огнянова.