Една объркана белуга в Сена: 80 спасители вадиха 6 часа 800-килограмовия бозайник от реката

OFFNews 10 август 2022 в 08:52 4541 0

Белугата в Сена

Снимка БТА/АП

Белугата в Сена

Обърканият кит белуга – заседнал от седмица в Сена във Франция – бе изваден от водата в първия етап на амбициозна спасителна операция, наблюдавана от граждани на брега на реката в Сен-Пиер-Ла-Гарен в Нормандия.

Десетина ветеринари чакаха на баржата, за да започнат лечението кита, след като той бъде изваден от водата. Изваждането на 800-килограмовия болен кит в нещо като хамак продължи шест часа. В спасителната операция участваха около 80 души, включително водолази и полицаи.

Четириметровия бозайник е от защитен вид и се среща в много по-студени арктически води.

Спасителите са го прехвърлили в хладилен камион, който ще го откара на брега. Предстои му няколкодневно лечение и пускане обратно в открито море.

"Това е дълга спасителна операция, много техническа, за която са необходими много умения", каза Изабел Дорлиа-Пузе, генерален секретар на префектурата Еюр, цитирана от Би Би Си.

Как се е озовал в Сена?

Белугата е била хваната в капан на повече от 100 км навътре в морето и здравословното ѝ състояние се е влошило, след като не е успяла да се храни.

"Възможно е да има вътрешни проблеми, които не можем да видим", каза експерт от парка за морски животни "Маринеланд" в Южна Франция, но успокои, че белугите са изключително издръжлив вид.

Досега спасителите се опитваха да хранят кита със замразена херинга и жива пъстърва, за да стимулират апетита му и да му помогнат да измине дългия обратен път по реката до Ламанша, но китът не се обърна.

Експертите недоумяват как китът е успял да се отклони толкова далеч на юг от естественото си местообитание.

През есента, когато се образува лед, белугите понякога се отправят на юг, за да се хранят, но рядко се случва да се отдалечат толкова много от родния си дом. Според френската обсерватория "Пелагис", която е специализирана в изследването на морските бозайници, най-близката популация на белуга се намира край архипелага Шпицберген, северно от Норвегия, на 3 000 км от Сена.

Но подобни истории не са рядкост. През май косатка беше намерена мъртва, след като плуваше по река Сена в Нормандия. А през 2019 г. мъртъв кит беше открит в река Темза близо до Грейвсенд, съобщиха служители от Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови