Двата най-големи ветрохода в света акостират във Варна през 2014г. (снимки)

Николаос Цитиридис 14 май 2013 в 14:49 6006 2

Двата най-големи ветрохода в света акостират във Варна през 2014г. Снимка БГНЕС
Двата най-големи ветрохода в света акостират във Варна през 2014г. Снимка БГНЕС

Варна бе избрана за първо пристанище в Международната ветроходна регата SCF Черно море Tall ships 2014. Морската столица ще участва за втори път в престижното състезание, заедно с пристанищата в Новоросийск, Сочи и Констанца.

Събитието във Варна ще стартира на 30 април, когато трябва да пристигнат корабите, които ще отплават на 3 май 2014 година. След това международното състезание ще премине през руските пристанища Новоросийск и Сочи и ще завърши в румънското пристанище Констанца.

70 хиляди паунда трябва да се внесат като такса за участие на града–домакин до края годината. Разходите на морската столица за провеждането на регата са в размер на 400000 лева, които ще бъдат гласувани с решение на ОбС. Вече е поканен за патрон на голямото морско събитие президентът Росен Плевнелиев.

Очаква се престижната регата през следващата година да бъде грандиозно събитие, каза Робин Хургрьоне - председател на регатата. Той се надява в събитието да участват най-малко 20 кораба, от които около 10 от клас А. Те ще са от България, Румъния и Русия. Вероятно към събитието ще бъдат привлечени Франция, Италия, Испания, Холандия и Великобритания. Генерален спонсор е руската компания Sail Training International и е възможно за първи път петте руски ветрохода клас А да се съберат на едно място.На пристанището в морската столица ще акостират и двата най-големи ветрохода в света – руската плаваща история - 4-мачтовия барк „Седов" и „Крузенщерн". Организаторите искат да привлекат за участие и частни яхти от Варна, отговарящи на условията.

„През 2010 година над 400 000 души са посетили регатата. Надяваме се да привлечем дори повече, но това зависи до голяма степен от града и от ентусиазма на организаторите и гражданите“, завърши Робин Хургрьоне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!