Британец набира пари за филм за българското село

OFFNews Последна промяна на 25 април 2014 в 10:02 7963 2

Филм за българското село

Британец набира пари чрез платформата за идеи kickstarter.com, за да заснеме живота в шуменско село.

Адриан Дейн е британски графичен дизайнер, който за пръв път е посетил България преди година. Тогава той е отседнал в Шуменско село. Чужденецът толкова е харесал хората и природата, че оттогава насам в посещавал страната ни няколко пъти.

При престоя си в България британецът се е сприятелил с млад фотограф, който разполага със стари филми, показващи живота в селото преди години. Дейн се е вдъхновил от идеята да дигитализира филмите и да ги издаде на DVD.

Британецът е изчислил, че проектът ще му струва 500 паунда. До момента той има събрани едва 15 паунда, а проектът му изтича на 4 май.

Жечко Жеков - фотографът, който разполага със старите 8-милиметрови ленти, се свърза с OFFNews и разказа повече за проекта. Жеков има филмите от баща си, който ги е заснел в периода 1968 - 1972 г. Те показват живота в село Драгоево, Община Велики Преслав, преди десетилетия - сватби, празници, манифестации, бита и духа на селото.

Жеков е събрал 231 минути лентов материал. За реализацията на проекта си той не разчита само на своя приятел Адриан Дейн. Жеков вече е имал редица срещи, в които е обяснил своята идея. Благодарение на дарение от фирма разходите за дигитализация на филма са покрити. 

Жечко Жеков прави филма в памет на баща си.

Още от OFFTOPIC

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.04 2014 в 14:45

За тези дето цъкат минуси – Кинолентата не е особено трайна. Прехвърлянето на дигитален носител увеличава шанса да се запази един видео документ от време, което е безвъзвратно отминало. Пуснете някой документален канал и ще видите кадри от Първата световна. Колко кадри имаме ние заснети от нашата гледна точка?
Пример: Всички знаете за антената в църквата до х-л Шератон – св. Неделя през 1925-та. Виждали ли сте екзекуцията на атентаторите ? – има я заснета и се вижда как цяла София присъства. Тези кадри щяха сигурно да бъдат изхвърлени от чистачката на някое държавно учреждение, но за наш късмет са дигитилизирани. Този британски графичен дизайнер се опитва да спаси спомена за едно село, което утре може и да го няма. Аз лично съм си прехвърлил моите 8 мм кино ленти на ДиВиДи-та. Няма нищо по-жалко да изхвърлите снимките на покойната си баба – така един ден Вашето дете ще изхвърли ЦеДе-та Ви със снимки на боклука, където заедно сте се снимали на море, планина или рожден ден.

25.04 2014 в 10:46

https://www.kickstarter.com/projects/44796547/bulgarian-village-life-now-and-then?ref=home_location