Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Британец набира пари за филм за българското село

OFFNews 25 април 2014 в 10:02 8549 2

Филм за българското село

Британец набира пари чрез платформата за идеи kickstarter.com, за да заснеме живота в шуменско село.

Адриан Дейн е британски графичен дизайнер, който за пръв път е посетил България преди година. Тогава той е отседнал в Шуменско село. Чужденецът толкова е харесал хората и природата, че оттогава насам в посещавал страната ни няколко пъти.

При престоя си в България британецът се е сприятелил с млад фотограф, който разполага със стари филми, показващи живота в селото преди години. Дейн се е вдъхновил от идеята да дигитализира филмите и да ги издаде на DVD.

Британецът е изчислил, че проектът ще му струва 500 паунда. До момента той има събрани едва 15 паунда, а проектът му изтича на 4 май.

Жечко Жеков - фотографът, който разполага със старите 8-милиметрови ленти, се свърза с OFFNews и разказа повече за проекта. Жеков има филмите от баща си, който ги е заснел в периода 1968 - 1972 г. Те показват живота в село Драгоево, Община Велики Преслав, преди десетилетия - сватби, празници, манифестации, бита и духа на селото.

Жеков е събрал 231 минути лентов материал. За реализацията на проекта си той не разчита само на своя приятел Адриан Дейн. Жеков вече е имал редица срещи, в които е обяснил своята идея. Благодарение на дарение от фирма разходите за дигитализация на филма са покрити. 

Жечко Жеков прави филма в памет на баща си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови

Още от OFFTOPIC

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!