Бащата на Gangnam Style превзе Youtube

Николаос Цитиридис 07 ноември 2012 в 08:23 3795 1

Псай ще получи орден за култура
Псай ще получи орден за култура

Преди няколко месеца PSY (Парк Джи-Санг) превзе сайтa за видео споделяне Youtube с хитовото си парче Gangnam Style. Оттогава не минава и ден без да се говори за тази песен или за изпълнителят ù.

За момента клипът на корейския рапър е най-харесваното видео в света и най-гледаното в последните 2 месеца. До момента Gangnam Style има рекордните 664,680,344 гледания и се нарежда на второ място по гледаемост в целия свят като пред него стои само тийн идолът Justin Bieber с дебютната си песен Baby.

Кой всъщност е PSY? Роден е през 1977 г. на 31 декември и е познат в родната си страна с комичните музикални клипове, но истинска популярност добива с песента Gangnam Style. В нея се осмива квартал в Сеул, Южна Корея, който е един от богатите квартали в града.

След като не успява да завърши висшето си образование в Корея, PSY започва да учи музика в Бъркли. Там също не завършва, мести се в Бостънския университет, но напуска и там. След това се завръща в Корея, където започва същинската му музикална кариера.

До момента PSY има 5 студийни албума и множество награди за музика, повечето от които за песента Gangnam Style.

Кореецът се е срещал с редица холивудски звезди, като е учил Бритни Спиърс да изпълнява танца от парчето, а Нели Фортадо - да го пее. 

На 23 октомври тази година PSY се запозна и със секретаря на ООН Бан Ки-Муун и Феликс Баумгартнер в централата на организацията.

Днес южнокорейският министър на културата награди кореецът с орден за принос към изкуствата, казвайки че PSY е допринесъл и за културата, то и за световния интерес към страната.

В интернет пространството съществуват вече много фен-групи, страници и форуми за песента Gangnam Style. Дори се води битка на онлайн ниво между феновете на Justin Bieber и тези на Gangnam Style. Очаква се в близките месеци PSY да мине тийн звездата по гледания. 

Статистиката за двете песни:

Psy - Gangnam Style - 664,680,344 гледания и 4,885,279 харесвания
Justin Biber - Baby - 797,035,127 гледания и 3,119,237 нехаресвания

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков