Акула уби 58-годишна американска туристка

OFFNews 08 септември 2022 в 13:51 3407 0

Снимка pixabay

58-годишна американка беше убита от акула по време на гмуркане с шнорхел край Бахамите вчера. Жената е била на екскурзия в резервата "Green Cay" край Насау, когато е станал инцидентът, съобщи Би Би Си. 

Семейството на жертвата твърди, че става въпрос за атака от бича акула. Името идва от набитата им форма с широка, плоска муцуна и от склонността на тези опасни хищници да удрят с глава плячката си, преди да я нападнат.

Последният подобен инцидент беше през 2019 г., когато 21-годишна американка загина на около половина миля разстояние в същия район. Въпреки това нападенията от акули са изключително рядко явление, отбелязват от Би Би Си. 

58-годишната жена е била на екскурзия с местна туристическа компания, която я е завела в популярния район за гмуркане с шнорхел, обясни говорителката на бахамската полиция Крислин Скипингс. След като е била нападната, близките ѝ и служители на туристическата агенция са успели да я извадят от водата, но на брега властите са установили, че вече е мъртва. 

При друг скорошен инцидент осемгодишно британско момче беше ранено, след като беше нападнато от три акули в друга част на Бахамите. По-късно баща му заяви пред The Sun, че нападението "е било като сцена от "Челюсти".

Статистическите данни от базираната във Флорида "Международна картотека за нападения от акули" показват, че от 1749 г. насам на Бахамите са докладвани само около 32 нападения от акули, което е най-големият брой в региона.

Морският биолог от "Международния университет на Флорида" в Маями Майкъл Хейтаус обясни пред Асошиейтед прес, че сравнително големият брой нападения от акули в района вероятно се дължи на големия брой хора във водите, които са дом на жизнена морска екосистема.

В световен мащаб през 2021 г. са били потвърдени 73 непровокирани нападения от акули, девет от които, са довели до смърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови