В Дания затрудняват вземането на гражданство

OFFNews 07 октомври 2015 в 09:07 5315 1

Ингер Стьоберг

Снимка Архив

Министър Ингер Стьоберг: «Вдигаме летвата за получаване на гражданство».

По-сложно става за чужденците да придобият гражданство в Дания, съобщи френският вестник «Фигаро». Според внесен в понеделник законопроект кандидатите ще трябва да издържат по-строги изпити по езика и културата на страната, както и да докажат, че са били в състояние да си осигурят достатъчни доходи поне в последните 4 години.

«Придобиването на националност е нещо много специално – е казала Ингер Стьоберг, министър на интеграцията. – И е разумно да вдигнем летвата, за онези които искат да се нарекат датски граждани.»

Реформата идва в момент, когато и скандинавските страни са засегнати от мигрантската криза в Европа. Хиляди сирийци и афганистанци с влезли в Дания от началото на годината. Но в повече случаи, те само минават оттам, за да искат убежище в Швеция, където политиката на приемане е по-либерална, пише «Фигаро». Но и в самата Дания през 2014-а са пожелали да се установят близо 15 хиляди души, което рекорд от 20-ина години.

По-строгите мерки, заложени в правителствения законопроект, са подкрепени и от широк спектър партии, от социладемократите до крайната десница. Очаква се, той бъде приет в близките дни и да влезе в сила на 15 октомври.

Стъпки за твърда политика спрямо мигрантите в Дания бяха направени по-рано тази година. Така, от 1 юли са съкратени наполовина паричните помощи за онези, които търсят убежище. Сега човек без деца получава равностойността на 892 долара месечно, вместо 1627 долара преди това.

Най-важното
Всички новини
X

Подкастът на OFFNews