Туроператорът, организирал трагичната екскурзия с кораба "Илинден", осъди прокуратурата

OFFNews 10 март 2014 в 15:39 6276 0

Собственичката на фирмата, която организира трагичното пътешествие с кораба "Илинден" в Охридското езеро, осъди прокуратурата за нанесени ѝ неимуществени вреди, съобщава "Правен свят". 

През септември 2009 година 15 българи се удавиха, след като плавателният съд потъна от претоварване. Корабът "Илинден", който потъна с 55 души на борда, бе нает от македонска фирма.

Димитровградчанката Боряна Георгиева, организирала екскурзията до Охрид, поиска обезщетение от 7 000 лв. заради причинените страдания и неимуществени вреди от това, че е била незаконно обвинена в провеждане на външнотърговска (туроператорска) дейност без разрешение, каквото се изисква по Закона за туризма.

В иска си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди Боряна Георгиева претендира за 50 000 лв. 

Според решението на окръжен съд Хасково държавното обвинение обаче трябва да плати 7000 лв.

Искът е заведен след като Георгиева бе оправдана по повдигнатите ѝ обвинения. 

В мотивите за обезщетение Георгиева е посочила, че заради наказателния процес се е почувствала угнетена и срината от последвалите обвинения срещу нея за смъртта на 15-те туристи, които повлияли както на физическото и психическото ѝ състояние, така и на бизнеса ѝ. Хората започнали да избягват автобусите ѝ. Тя от своя страна започнала да страни от хората, плачела често и потърсила помощ от психолог, стряскала се от всеки рязък шум, държала се неадекватно, не смеела да се покаже на улицата и да излиза.

По делото прокуратурата изразява становище, че искът на Георгиева е напълно неоснователен и че претендираната от нея сума в размер на 50 000 лв. е силно завишена.

Според съда в Хасково самото повдигане на обвинение, наказателното производство, продължителността му и очакването от страна на ищцата на наказателна репресия спрямо нея, породили отрицателни преживявания. Допълнително тези отрицателни емоции се катализират от прокуратурата, която упорито с действията си е допринесла за ненужното продължаване на наказателното производство, обосновава решението си съдия Гочев. Значителната продължителност на наказателното производство за подобен тип деяние, неколкократните предявявания на досъдебното производство на ищцата и внасяния в съда от прокуратурата, както и дадената публичност на процеса (за което немалко заслуга има прокурактурата), безспорно допринасят за описаните в исковата молба отрицателни преживявания, се казва още в решението на окръжен съд Хасково.

По време на процесите срещу Георгиева много оцелели от инцидента хора заявиха, че тя няма вина и подчертаха, че жената се е давила заедно с тях.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!