Цеко Минев вдигна цените за ски състезатели, които не са му близки

Марина Юнакова 09 януари 2014 в 13:02 24469 9

Ски зона Банско
Ски зона Банско

За първа година част от ски и сноуборд клубовете от страната няма да получат евтини карти за състезателите си от ски центъра в Банско. Това научи OFFnews от представители на клубове от София, чиито състезатели тази година няма да могат да тренират със състезателни карти на преференциални цени, както до сега. От тази година концесионерът на ски зона Банско фирма „Юлен“ не само спира състезателните карти на преференциални цени, но и не предлага сезонна карта. За първа година курортът предлага алтернативна, 40-дневна карта, на цена от 1500 лв.

Темата за състезателните сезонни карти на преференциални цени се оказа доста деликатна за управата на курорта и Българската федерация по ски. Проучване на OFFnews показа, че въпросните преференциални карти за състезатели, които им дават възможност да тренират през целия сезон сравнително евтино, не са официално регламентирани в ценовата листа на нито един от ски курортите и се издават по договорка между ски-центровете и картотекираните към БФСки състезатели.

Този сезон състезателни карти ще бъдат предоставяни само на местни ски и сноуборд клубове от района на Банско. Подобна е и ситуацията и в курорта Боровец, където от три години не се издават преференциални състезателни карти за външни на община Самоков клубове. По този начин се затруднява тренировъчният процес на голям брой състезатели по ски и сноуборд, за които редовните цени на сезонните карти са твърде скъпи.

Потърсени за коментар, от офисите на двата курорта отказаха да ни дадат информация за въпросните карти. Нещо повече - Иван Обрейков, маркетинг директор на „Юлен“, заяви, че такива карти никога не са били издавани за територията на ски-зона Банско. Георги Бобев, заместник-председател на Българската федерация по ски, също отказа да коментира възникналата ситуация, тъй като според думите му федерацията не може да се намесва в политиката на отделните курорти. Ски-центровете решават индивидуално по какъв начин ще стимулират картотекираните състезатели, каза той. Всъщност, сезонните карти на преференциални цени са се издавали, поне до тази година, твърдят от софийските клубове „A-team“ и „Лавина“. ОFFnews разполага и с оригинал на такава карта за курорта Банско, собственост на състезател, който пожела да остане анонимен. Състезателната карта за сезон 2012-2013 година е била на преференциална цена 700 лв., колкото е струвала и детската сезонна карта за Банско за миналия сезон. По неофициална информация, част от сезонните пропуски за състезатели са фактурирани именно като детски.

Основен спонсор и двигател на ски-зона Банско, чийто концесионер официално е офшорна фирма („Маренго трейдинг“), е председателят на Бфски и съсобственик на Първа инвестиционна банка Цеко Минев. ПИБ, макар и неофициално, има влияние и върху Боровец – фирмата собственик на курорта, „Бороспорт“, е ипотекирана в банката, сочат фирмените регистри.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!