Цацаров: През 2014 г. следствието ще се събуди от кома

OFFNews 02 януари 2014 в 11:15 2024 0

Главният прокурор Сотир Цацаров

През 2014 г. следствието ще се събуди от кома. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „Труд”.

Евгени Диков правилно описа състоянието на следствието като будна кома. Не можем да виним само следователите за ниската натовареност – през годините назад те бяха обект на всякакви законодателни експерименти. Целта ни е следствените органи да са активна част от работещата прокуратура, а не неин придатък по необходимост. Затова през тази година ще заработят първите мобилни центрове за разследване, като ще се започне с отделите в големите градове, подчерта Цацаров.

Сред останалите приоритети за новата година са завършването на стриктурната реформа и активното участие на прокуратурата в дебатите и процесите по създаването на Европейска прокуратура, обясни Цацаров.

Относно структурните промени в прокуратурата Цацаров посочи, че броят на отделите в касационната прокуратура е намален от 11 на 6, а в административната прокуратура – от 3 на 2. Не е нормално да има отдели от по един човек. Не е нормално и администрацията на главния прокурор да е от над 120 души, коментира той.

По повод работата на прокурорския инспекторат Цацаров заяви, че той вече работи по нови правила, според които има право да извършва проверки на прокурори и следователи само по сигнали за дисциплинарни нарушения. Проверките на съдии са извън правомощията му, допълни главният пркурор.

Не може няколко "избрани" върховни прокурори да определят професионалната съдба на колегите си, а и на съдиите в страната. И да правят това в "съдружие" с неколцина също избрани служители на бивша структура в МВР. Престъпленията се разкриват с разследване, а не с прибиране на папки по касите, подчерта Цацаров.

Относно доклада на ЕС за правосъдието и вътрешните работи, който трябва да излезе до дни Цацров посочи, че не може да се очаква нищо неочаквано от доклада. Едва ли можем да очакваме нещо, което да не сме видели и да не сме анализирали досега – институционално и медийно. Докладът ще бъде обективен външен поглед за вътрешните процеси, в които бяхме участници или свидетели през последната година и половина, каза Цацаров.

По думите му е важно поредният доклад да бъде повод за внимателна оценка и планиране, а не за спекулации, подчинени на политическата конюнктура на момента.

Относно делата на Мишо Бирата и Чакъра Сотир Цацров е категоричен, че прокуратурата работи с факти, а не с политически оценки.

По казуса с Чакъра има осъдетелно решение срещу България, затова бях длъжен да поискам от ВКС да възобнови делото. НИма Европейския съд за правата на човека ще обвиним в политическо пристрастие? Разследването търси истината, защото според съда в Страсбург е установено само, че в началото на операцията е бил жив, а в края й – мъртъв. Не се страхуваме от истината, нали?, каза Цацаров.

Най-важното
Всички новини
X

Подкастът на OFFNews