Служители на ЧЕЗ България организират протестно шествие

Offnews 16 октомври 2014 в 09:34 3683 3

Около 300 служители на ЧЕЗ България организират протестно шествие в София заради предстоящото затваряне на ТЕЦ-Варна, очаквани съкращения и дискриминация в заплащането на труда.

Шествието ще тръгне от сградата на дружеството на столичната улица "Раковски" до Министерството на икономиката и енергетиката.

Част от приватизационния договор при закупуването на "ТЕЦ-Варна" е тази, че "ЧЕЗ Груп" се задължава да направи инвестиции в екологизацията на ТЕЦ – нещо, което за съжаление до ден днешен няма. Държавата е виновна за това, че не е упражнила контрол по какъв начин се изпълнява приватизационният договор. Съкращенията няма да бъдат само в ТЕЦ, ще бъдат и в "ЧЕЗ Разпределение-България", нещо, което е опасно, коментира пред БНР Денко Ройдев, зам.-председател на Федерация "Енергетика" към КТ "Подкрепа".

В съобщение до медиите от ЧЕЗ заявиха, че продължават да търсят начин за удължаване на живота на "ТЕЦ- Варна" и за запазване на работните места. От ЧЕЗ уверяват, че досега са работили по много варианти за удължаване на живота на варненската централа, но те не са се реализирали поради независещи от дружеството причини.

"Тези декларации, които публикуват от "Подкрепа", са малко тенденциозни и не отговарят на истината. Не може да бъдат сравнявани цени на енергоресурсите към днешна дата и тези през 2011-а, които са на склад в момента. Сега сме принудени да ги използваме, генерирайки загуба. Но проблемът е много сериозен, ако имаше лесно решение, ЧЕЗ отдавна би го намерила", коментираизпълнителният директор на ТЕЦ- Варна Минчо Минчев.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!