Седмицата започна с вятър и сняг, ще завърши с дъжд и плюсови температури

OFFNews 12 януари 2015 в 07:29 7202 1

Снежна София

Снимка Сергей Антонов

Снежна София

Третата седмица от януари започна със силен вятър, сняг и предупредителен жълт код за цялата страна, обявен от НИМХ-БАН.

През страната преминава бърз студен атмосферен фронт. Вятърът е северозападен, 15-20 м/с, на места с пориви до 24 м/с.

В Западна България сняг ще вали до обяд. Около обяд валежите ще спрат, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. В Източна България валежите от дъжд и сняг ще спрат едва привечер, най-късно в югоизточните райони.

Температурите съществено ще се понижат и максималните ще са между 1° и 6°. В София - около 2°.

В планините ще духа силен и временно бурен север-северозападен вятър и с него температурите ще се понижат. Ще преобладава облачно време с валежи от сняг, които от запад на изток ще спират. В следобедните часове над масивите от Западна България облачността ще се разкъса и намалее. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – минус 9°.

Над Черноморието ще е облачно със смесени валежи - от дъжд и сняг. Вятърът до обяд ще е силен от северозапад, след което ще поотслабне. Максималната температура на въздуха ще е 3-4°, на морската вода – около 4-5°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Снегът и вятърът ще се сменят със слънчево време във вторник, 13 януари. Температурите ще са между минус 4 и 8 градуса над нулата.

От сряда до събота ще е сухо и облачно, с минимални температури между 0 и -2 градуса и максимални между 7 и 9 градуса.

В неделя, 18 януари, отново ще вали, но дъжд, а градусите ще са между 1 и 7 над нулата.

Най-важното
Всички новини
X

Подкастът на OFFNews