Събития и случки на 17 декември

OFFNews 17 декември 2015 в 05:05 2462 0

Стенописи

Снимка Архив

Стенописите в Александровската гробница са изпъстрени с разнообразни ловни сцени.

В България

1879 Княз Александър I утвърждава Привременно положение за българската войска. Това е първата – измежду няколко – дати, които могат да се смятат за рождени дни на въоръжените сили в Третата българска държава.

1921 Обнародван е Закон за построяване на хангари в дунавските и морските пристанища на страната.

1949 Изпълнена е смъртната присъда на 52-годишния Трайчо Костов, изтъкнат деец на БКП и бивш зам. министър-председател. Осъден е по обвинения, изфабрикувани под натиска на Сталин.

1980 Влиза в действие третият реактор на АЕЦ "Козлодуй". Той и четвъртият блок са закрити в началото на 2007 г. Под силен натиск от ЕС. А решението за тяхното преждевременно спиране е на кабинета „Сакскобургготски“.

2000 В тракийска могила край хасковското село Александрово археологът Георги Китов разкрива добре запазени цветни стенописи. След Казанлъшката гробница това е втората могила в България, в която са съхранени фрески с човешки фигури и сцени отпреди 2400 години.

2008 На летище София официално е посрещнат последният български контингент, участвал в операциите в Ирак.

2009 В София и още три града започва зрелищната полицейска операция „Наглите“ - против банди, отвличали хора за откуп.


По света

1538 Папа Павел Трети отлъчва от църквата английския крал Хенри VIII (1491 – 1547, на трона от 1509 г.). Към това водят много обстоятелства, свързани с политика, корупция, идейно-религиозни борби, и не на последно място с бурния личен живот на владетеля (в Европа през XVI век не е било прието да се жениш 6 пъти). Но след този епизод развитието на отделна християнска църква в Англия става необратимо.

1903 Първи полет на моторен самолет. Апаратът, конструиран от американците братя Орвил и Уилбър Райт прелита 40-ина метра за 12 секунди. Опитите им продължават, като братята се редуват „на волана”, и същият ден завършва с рекорд. Пилотираната от Уилбърт дървена конструкция прелита 260 метра за 59 секунди.

1979 За първи път в света машина се движи по-бързо от звука... по земята. Опитът е предприет от холивудския каскадьор Стан Барет (днес на 72 г.), в пресъхналото солено езеро Роджърс в Калифорния, със специално конструиран автомобил с ракетни двигатели. Този рекорд прославя Барет. Но заради несигурност в отчитането на огромната скорост той не е признат официално и безспорно.

Историческият опит на Стан Барет.

1996 Рядко мащабна и драматична история със заложници започва в Перу, където 14 партизани от крайнолявото движение „Тупак Амаро” завземат по време на прием резиденцията на японския посланик в столицата Лима. Не е доизяснено дали „тупамаросите” са избрали да нападнат този обект заради тогавашния президент на Перу Алберто Фухимори, в чийто произход има японска жилка. Той е запомнен и със зверства, когато е воювал против бойците партизани от маоистката организация „Сендеро луминосо“ (Светла пътека).
Неколкостотин души – дипломати от различни страни, местни държавни служители, военни, бизнесмени - остават в плен чак 22 април 1997 г. Тогава кризата свършва с успешно нападение на спецчасти (по странно съвпадение екипът им е от 140 души, 10 срещу един); убити са всички похитители, загиват двама командоси и един заложник.

Най-важното
Всички новини