Рилският манастир остана без лекар

OFFNews Последна промяна на 13 февруари 2016 в 20:48 8075 6

Здравният кабинет в Рилския манастир е затворен и не работи от месеци, след като фелдшерът, който от 8 години е на разположение в него, е в отпуск по болест, съобщиха от спешния център в Кюстендил. Кабинетът е открит през 2006 год. от тогавашния министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, припомня БНР. Първоначално дежурства давали лекари от Дупница и Кюстендил, по график. Докато фелдшерът Стоян Донев не поел постоянно дежурство в светата обител. Миналото лято обаче той претърпял падане, получил фрактура на гръбнака, впоследствие прекарал и инсулт. Предстои му освидетелстване пред ТЕЛК и пенсиониране.

Така кабинетът на партера на манастира, на метри от игуменарницата, е затворен. Въпреки опитите на д-р Георгиева и на игумена Адрианополския епископ Евлогий спешно да се намери заместник на фелдшера, желаещи няма, след като на практика здравният кабинет трябва да е на разположение 24 часа от денонощието, а заплащането е за 8 часа дежурство.

При спешни случаи в района на светата обител се търси екип от гр. Рила, на 20 км., който обаче не може да се побере във времето и норматива за придвижване при спешни ситуации, защото пътят дотам е стръмен и тесен. Манастирът няма собствена линейка - проблем, който не се решава от години. Игуменът дядо Евлогий през лятото ползвал лекар от Пловдив, който обаче не поема постоянно дежурство, казаха лекари.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2016 в 10:31

...Да се молят попардаците! Нали са "раби божии"? Да се молят робовладелеца им да им даде здраве, ако се разболеят! Ако ги хване разстройство - да си серат в килимявките. За друго - да търсят лекар другаде. А за педераслъка и педофилията не знам да има лекарство!

14.02 2016 в 09:01

Лекари няма но попове бол ..!!!!

14.02 2016 в 02:23

Просто да възкресят Иван Рилски.

13.02 2016 в 22:01

Има градове със стотици жители, в които няма дадени специалисти, те за синодалните старци се запритеснили. Е то по тази логика, какво правим с хижите нагоре в планината. Нормално е за лекарска помощ да трябва да се пътува. Не може да има лекари по села и паланки в условията на единен пазар на труда в ЕС. Ако искате като при бай Тошо, ще ни трябва един СССР да ни брани и един СИВ да ни храни. И стига хленчили, че Москов закрива болници. Той е хирургът, който изрязва мъртвата тъкан в системата. Както един пациент не може да иска гангренасалия си крак, ако иска да живее, така не можем да имаме здравен пункт в Рилския манастир, ако искаме да имаме здравеопазване. Нали, ако пратим един лекар там, стотици негови пациенти от града остават без лекар. Мислете ги малко тия работи!

13.02 2016 в 21:50

Виктор, назначи си една врачка, хомеоПАТКА, билкар,може дори ходжа с извънземни умения.Да не забравяме и леенето на куршум, есктрасенсите и пр.

13.02 2016 в 21:10

Ама защо им е на Божиите хора лекар??Лекарите са гадни, корумпирани и нелюбезни хора. Да си назначат една врачка, хомеоПАТКА, билкар,може дори ходжа с извънземни умения.Да не забравяме и леенето на куршум, есктрасенсите и пр.