Опасно време в цялата страна - червен код в две области

Възможни са наводнения, предупреди МОСВ

OFFNews 06 март 2015 в 07:40 3981 1

Снимка Гергана Костадинова/БГНЕС

Код за потенциално опасно време е обявен в цялата страна от БАН.

В две от областите кодът е от най-високата червена степен заради поледици, навявания и силен вятър. Те са Кърджали и Смолян. Там се очакват обилни снеговалежни, до 70 л/кв.м. Ще се образува снежна покривка около и над 30 см. Ще бъде ветровито, с умерен до силен вятър. Ще има условия за виелици и навявания.

В други четири области кодът е за една степен по-ниска опасност - оранжев: Стара Загора, Пазарджик, Пловдив и Хасково. В тях снеговалежите също ще са до 70 л/кв.м., ще бъде ветровито, с условия за виелици и навявания.

Жълт код е обявен във всички останали области в България заради опасност от навявания и поледици.

Сняг вали в цялата страна. В източните райони той е примесен с дъжд.

Образува се снежна покривка. Духа вятър. Навсякъде има условия за виелици и навявания.

Максималните температури ще са от 0° до 3° в северозападните райони, до 7° – 9° по крайбрежието на морето, в София - 3°.

В планините ще е облачно и с валежи от сняг, в Рило-Родопския масив - значителни. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен южен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлуе студен въздух. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра - около минус 5°.

Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд. По-значителни и на повече места в следобедните часове. Ще духа умерен източен, след пладне - североизточен вятър. Максималните температури ще са 7° - 9°. Вълнението на морето ще е 3 -4 бала. Температурата на морската вода е 5°- 7°.

Сняг ще продължи да вали в събота и неделя, когато температурите ще са между 0 и 3 градуса. Следващата седмица валежите ще спрат, а температурите ще започнат да се покачват. В четвъртък те ще достигнат 13 градуса.

Реки

Започва и повишение на нивата на реките в почти цялата страна, предупреди Министерството на околната среда и водите.

На 6-и, 7-и и 8 март са възможни съществени повишения на речните нива в страната, като по-сериозни ще бъдат във водосборите на реките:

6 март

Дунавски басейн:

р. Височка – горно течение, р. Тимок, р. Тополовец (основната река и притоците й Рабровска, Полянска и Делейнска,), р. Войнишка, р. Видбол, р. Арчар, р. Скомля, р. Лом (основната река и притоците й Лява река, Краставичка, Чупренска, Стакевска и Нечинска бара), р. Цибрица – горното течение на реката и притока й р. Цибър, р. Огоста – горното течение на реката и притоците й р. Мартивоска, р. Превалска, р. Дългоделска – целия водосбор, р. Златица, р. Бързия (р. Берковска, р. Врещица), Скът.
 
Черноморски басейн: 

Добруджанските реки, р. Провадийска, р. Камчия, р. Русокастренска, р. Средецка, р. Факийска 
 
Източнобеломорски басейн: 

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира: 
 
Нивото на река Марица при гр. Пловдив ще премине жълтия праг на предупреждение в късните часове на 7 март;
 
Нивото на р. Сазлийка се очаква рязко да се повиши в късните часове на 6 март и да премине жълтия праг на предупреждение, а на 8 март сутринта по прогноза ще премине оранжевия праг на предупреждение, като ще достигне своя максимум на 9 март, но няма да премине червения праг. 
 
Нивото на р. Марица при гр. Харманли ще започне да се повишава в късните часове на 6-ти март, като се очаква да премине жълтия праг на предупреждение на 7-и срещу 8 март.
 
Нивото на р. Марица при гр. Свиленград ще започне да се повишава в късните часове на 6-ти март, като се очаква да премине жълтия праг на предупреждение на 7-ми срещу 8-ми март.
 
Съществува вероятност за преминаване на оранжевия праг на предупреждение. 
 
Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане рязко ще се повиши и в късните часове на 6 март ще премине жълтия праг на предупреждение, в сутрешните часове на 7 март ще премине оранжевия праг на предупреждение, а в следобедните часове на 8-ми март ще премине червения праг, като ще се задържи до 10 март, когато се очаква водното ниво да започне да се понижава. 
 
Нивото на р. Мочурица при с. Чарда рязко ще се повиши и в ранните часове на 8 март ще премине жълтия праг на предупреждение, като е възможно през следващите дни да бъде достигнат и преминат и оранжевия праг на предупреждение. 
 
Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол на 7 март ще започне да се повишава, като съществува вероятност за достигане на оранжевия праг на предупреждение след 8 март.
 
Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово плавно се понижава, но на 7 март отново ще започне да се повишава, като около 11 март е възможно да достигне червения праг на предупреждение. 
 
Река Арда – горното течение на основната река и съответните й притоци – реките: Бориковска, Черешовска, Есенишка, Текирска, Елховска. 
 
Системата за предупреждение за басейна на р. Арда при НИМХ-БАН прогнозира: 
 
Нивото на р. Елховска при гр. Рудозем ще се повиши и на 6 март ще премине жълтия праг на предупреждение, след което ще започне да спада. 
 
Нивото на р. Ардинска при гр. Ардино ще се повишава, като следобяд на 6-ти март ще премине жълтия праг на предупреждение, а в ранните часове на 7 март и оранжевия праг на предупреждение.
 
Западнобеломорски басейн: 

р. Места – основната река и притоците й: р.Белишка, р. Вотрачка, р. Торишка, р. Демяница, р. Ретиже, р. Лъкенска, р. Каменица, р. Костена, р. Туфча, р. Канина – горно течение, р. Неврокопска целия басейн; 
 
р. Струма – основното течение на реката и притоците й: р. Глогошка, р. Новоселска, р. Елешница, р. Струмица, р. Копривен, р. Лисийска, р. Благоевградска Бистрица, р. Сушичка, р. Санданска Бистрица, р. Лебница и р. Струмешница. 
 
7 март
 
Дунавски басейн: 

р. Огоста – целия басейн, средното и долно течение на р. Искър (притоците й р. Косматица и р. Златна Панега), долното течение на р. Вит, долно течение на р. Осъм, р. Янтра – горно течение (р. Видима – горно течеие, р. Дряновска – горно течение, р. Белица – горно течение), Русенски Лом – целия басейн; 
 
Черноморски басейн: 

Добруджанските реки, р. Провадийска, р. Камчия, р. Русокастренска, р. Средецка, р. Факийска; 
 
Източнобеломорски басейн: 

р. Тунджа – целия басейн и притоците й (р. Турийска, р. Гурля, р. Мъглишка, р. Поповска, р. Беленска, р. Асеновска, р. Мочурица, р. Манастирска); 

р. Марица - целия басейн и Родопските й притоци (р. Ибър, р. Стара Костенска, р. Крива река, р. Стара Пещерска, р. Въча – горно течение, р. Първенецка, р. Чепеларска, р. Черкезица, р. Мечка, р. Каялийска, р. Банска река, р. Юручка, Ракитница, р. Величка, р. Бисерска, р. Лозенска); 

р. Арда – целият басейн и всичките й притоци. 
 
Западнобеломорски басейн: 

р. Места – целия басейн и всичките й притоци; 

р. Струма – средно и долно течение и притоците й р. Гологошка, р. Новоселска, р. Елешница, р. Копривен, р. Лисийска, р. Благоевградска Бистрица, р. Сушичка, р. Санданска Бистрица, Цапаревска, р. Лебница, р. Струмешница, р. Петричка. 
 
Възможни са внезапни наводнения.

 

Най-важното
Всички новини