Опасно време в 5 области, дъжд и сняг с поледици днес

OFFNews 07 януари 2012 в 09:07 1948 0

Снимка: БГНЕС

Поледици и обилни валежи от дъжд и сняг днес, 7 януари, прогнозира Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

В пет области е обявен код оранжев, при който времето е опасно и са възможни щети и жертви. В други 17 области кодът е жълт. Той показва, че времето е потенциално опасно и рискове трябва да се избягват.

Къде е обявен код оранжев

София област, където валежите от сняг ще продължат и снежната покривка ще се увеличи до 20-25 сантиметра, по-значително в планинската част на областта. Област Враца, където ще вали обилен сняг. Там ще се образува снежна покривка в районите към Дунав, а в районите към Стара планина тя ще се увеличи. Там ще натрупа най-много – с още 25-30 сантиметра. По-късно през днешния ден валежите ще отслабват. Област Ловеч, където също ще вали обилен сняг, а снежната покривка в планинската част на областта ще достига 20, 25 сантиметра. Област Габрово, където валежите също ще са от сняг, който ще образува снежна покривка от  20 до 25 сантиметра. Метеоролозите предупреждават за поледици. Област Велико Търново, където също ще вали сняг и ще има поледици, а в планинската част ще натрупа снежна покривка от още 15-20 сантиметра.

Къде е обявен жълт код

Жълт код е обявен в 17 области. Те са София град, Перник, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Къджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол. Валежи от сняг и поледици ще има в София, Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Перник, Монтана, Плевен, Смолян. Дъжд (20-25 л/кв.м.) и сняг ще валят в областите Шумен, Търговище и Разград. Обилни валежи само от дъжд ще има в Хасково, Стара Загора, Сливен, Русе и Силистра. Очаква се да паднат 20-25 л/кв.м. В останалите 6 области времето няма да е опасно – там е обявен зелен код. Те са в Източна България: Добрич, Варна и Бургас, както и в Западна България: Видин, Кюстендил и Благоевград.

Температурите

Измерените тази сутрин (в 8 часа) температури са между минус 14°С и 10°С над нулата. Най-студено беше тази сутрин на връх Мусала - минус 14°С, Черни връх - минус 11°С, и връх Ботев - минус 10°С. В София и Плевен градусите бяха 0, в Пловдив, Велико Търново, Кюстендил и Разград - 2 над нулата. В Стара Загора - 3°С,  в Русе, Силистра, Сандански, Свищов и Лом - 4°С, в Шумен, Видин и Сливен - 5°С. Най-топло беше по Черноморието - 9-10 градуса в областите Добрич, Варна и Бургас.   Източник: www.meteo.bg

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!