Лидерът на "Хизбула": Терористите вредят повече на исляма от карикатурите

Последна промяна на 09 януари 2015 в 20:35 12747 7

Лидерът на шиитската мюсюлманска групировка "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че действията на терористите вредят повече на исляма от която и да е карикатура, съобщава Ройтерс. 

Изявлението на Насрала е вследствие на атаката на ислямисти в редакцията на френския седмичник "Шарли Ебдо" в сряда в Париж, въпреки това той не споменава конкретно терористите, които убиха 12 души в редакцията на сатиричното издание и които в петък вечерта бяха убити след напрегната заложническа драма.

Насрала каза, че "терористичните групировки такфири" обиждат исляма повече дори от тези, които нападат божия наместник чрез книги, филми или шаржове, изобразяващи пророка Мохамед.

Агенция "Ройтерс" обяснява, че "такфири" е термин, с който се описва мюсюлманин, който обвинява други, включително мюсюлмани, във вероотстъпничество. За "Хизбула" членовете на радикалните предимно сунитски групировки като "Ал Кайда" и "Ислямска държава" са "такфири".

Групировката "Хизбула", която САЩ смята за терористична групировка, функционира като политическа партия и е част от правителството в Ливан. Има и военно крило, което изпраща стотици бойци в подкрепа на сирийския президент Башар ал Асад.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2015 в 16:17

А евреите не делят ли хората на евреи и гои (животни)? На народ с такива разбирания, мястото му е при арабите в Близкия изток, а не в цивилизования свят, където очевидно не е и място за мюсюлмани. Да си се стрелят там и сами да си определят коя държава ще съществува и коя- не.

10.01 2015 в 12:32

Argo,

Ислямът дели хората на правоверни хора и неверни кучета. Ние не сме хора за тях. Ислямът създава чудовища. Прочетете репортажите на Джануариъс МакГахан от Батак и Перущица. Зверствата в Перущица са абсолютно същите, като в Близкия Изток и Африка в момента. Ислямът не е помръднал от създаването си през 7 век.

Ако бяхте прав, будистите от Тибет щяха през ден да взривяват автобуси в Китай. Само че кланетата в Китай се извършват от мюсюлмани. През 2014 изклаха около 50-60 души в няколко атентата. През пролетта на 2014 ислямисти изклаха със сатъри около 30 души на спирка на метрото. Следващите няколко атентата бяха на открити пазари.

Ако бяхте прав, хиндуистите в Пакистан щяха редовно да избиват мюсюлмани. Само че това не се случва никога.

Ако бяхте прав, коптите в Египет щяха да избиват мюсюлмани. Но на практика мюсюлманите разпъват на кръст и изгарят живи коптите. Спомням си за една публикация – тълпата нахлула в къщата на едно християнско семейство, обвинила ги в богохулство и набутала съпруга в пещта. Изгорили го жив в пещта. В един друг случай, бяха обвинили един баща в богохулство срещу алах и го разпънали на кръст пред очите на дъщеря му. В Египет почти всяка седмица има палежи и нападения срещу църкви. В Ирак главата на халдейските християни каза, че са избили и прогонили целия му диоцез – хиляди християни. Имаше снимки от кървавия погром на една халдейска църква. Подът на църквата беше в локви кръв.

10.01 2015 в 01:42

Мдааа, значи тука вече низшите духом цвъкат минуси само по никове, дори без да четет коментарите. Човек може да се усъмни дори, че подкрепят тероризма. Еми направо съм омерзен, хахаха...

10.01 2015 в 00:02

Бълкански да се самообладава докато е жив...
И като се възнесе екстазно - пак, и пак, и пак....
и пак.
Баси и плужека си бре, Балкански. Живей!!!!!
Ти прощавам ако си насилен за мръснишкото ти списване.
Ае. Къш да спиш със себе си.

09.01 2015 в 23:24

Проблемът на религиите не са просто свещените им текстове, а в теолозите. Те си тълкуват според техния си аршин и значи ограниченост. Проблемът с тия мюсюлмани е, че така и не създадоха светски държави, а там където мюсюлмани имаха светски държави ги разрушиха. Струва ми се голяма грешка възпирането на война в Близкия изток - само тежка и унищожителна война помежду им ще доведе до светско управление.

09.01 2015 в 23:13

Batko,

Тези са също диви и щастливи, обаче не стрелят по журналисти и не режат глави. Религиите са дивотия във всичките им форми, но не са еднакво вредни - ислямът е смъртоносен.
А архиепископът на Кентърбъри даже настояваше UK да въведе шариат за мюсюлманите си, преди те самите да го поискат! Думи нямам какви тъпотии се правят в името на религиите. Клерикалните лидери изобщо не се усещат, че от чувство за самосъхранение трябва да научат нещо за исляма и да му се противопоставят.

09.01 2015 в 22:44

Тоя "посланника на мира" защо още е жив?! Нещо много се разреди графикът за סיכול ממוקד. Трябва бързо да се навакса. Арабелските братовчеди нещо много се разшаваха.