Код „червен“ остава в 10 области

Юлиан Христов 27 януари 2012 в 14:31 1519 0

Лиляна Павлова Снимка: БГНЕС
Лиляна Павлова Снимка: БГНЕС

В десет области все още има обявен код "червено", понеже продължават сериозни снеговалежи, снегонавяване и температурите са много ниски. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Тя поясни, че въпреки забраната за движение на товарни автомобили с тегло над 10 тона в тези области, ще бъде допустимо предвижването на товарни камиони с кордон, когато става въпрос за храни, медикаменти и горива.

По думите на министър Павлова в момента положението е най-критично в Силистра, Добрич и Варна заради снегонавяванията. „Очакванията ни са студеният фронт да слезе и към Бургас. Предприели сме мерки - има изградени пунктове за техника, така че във всеки един момент да може да започне почистването“, каза министърът.

Павлова посочи, че към този момент няма информация за затрупани и бедстващи в снега хора. По думите й малко по-проблемно е положението с доставките на храна в Своге, тъй като се налага да бъдат правени със специализирана техника.

„От данните и метеорологичните прогнози имаме информация, че утре има вероятност да можем да освободим цялото движение. Дотогава, ако спрат всички снеговалежи и през събота и неделя успеем да изчистим пътищата и стигнем до ниво асфалт, ще ни даде възможност другата седмица, когато се очакват температури от минус 15 и минус 20 градуса, химикалите, които използваме, да поддържат пътя в добро състояние, така че ще имаме стабилна обстановка другата седмица. Надявам се да нямаме извънредни метеорологични условия”, заяви министър Павлова.

Остават затворени границите ни с Румъния и Сърбия и съответно транзитния трафик към тях все още е спрян. Тя допълни, че е отворена единствено южната ни граница.

Около 200 селища имат проблем с електрозахранването. Имаме уверението на електроразпределителните дружества, че работят по отстраняване на тези аварии.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!