Как ЕС променя политиката си към градовете (на живо)

OFFNews 01 юли 2015 в 09:30 3400 0

Снимка Строителство Градът

Информационното бюро на Европейския парламент в България ще представи проектодоклада на ЕП за предстоящите промени в регионалната политика на ЕС по отношение на градовете на международна конференция "Градското измерение на политиките на ЕС", която ще се проведе в София днес от 10 до 13 ч. в зала "София" на гранд хотел "София".

Специални гости ще бъдат докладчикът по темата Керстин Вестфал (С&Д, Германия) и председателят на комисията по регионално развитие в ЕП Искра Михайлова (АЛДЕ).

Събитието ще се излъчва онлайн на europarl.bg. Гледайте го на живо тук:

Докладът бе приет в парламентарната комисия по регионално развитие на 17 юни и предстои да бъде гласуван в пленарна зала през септември. Конференцията ще бъде платформа за заинтересованите страни да обсъдят предложенията и да поставят пред докладчика г-жа Вестфал своите идеи и позиции.

На конференцията ще бъдат представени проектодокладът и отражението му върху градовете и развитието на градската среда в Европа и България.

Документът обобщава предложенията на Парламента към Комисията и Съвета по отношение на очакваните промени в стратегията за регионално развитие и законодателството на ЕС. ЕП иска Комисията да разработи нов модел за многостепенно управление, който да подобри участието на градовете и техните представители в изработването на градските политики и управлението на програмите с евросредства. Всички налични европейски фондове за финансиране трябва да позволяват индивидуален подход, за да могат да обхванат всички видове градове и градски зони.

Евродепутатите също настояват мерките на ЕС да се съсредоточат върху ограничен брой по-големи предизвикателства, като опазване на околната среда, икономическо и социално развитие, транспорт и демографски проблеми. Особено се набляга на ролята на градовете като двигатели на промяна и нуждата от европейска подкрепа, за да може напълно да се реализира техният потенциал.

Понастоящем около 395 млн. души, 72% от цялото население на ЕС, живеят в големите и малките градове и в предградията. Концентрирането на потребители, работещи хора и предприятия на едно място превръща градските райони в повече от центрове, в които се концентрира голям брой население. 67% от БВП на Европа се генерира в т.нар. метрополни региони. Развитието на градската среда, както и подпомагането на благоприятните икономически и обществени условия в градските среди влияе директно на европейската икономика и на качеството на живот в цяла Европа.

За сравнение, през 1950 г. едва 50,5% от населението на Европа живее в градски региони. Към 2030 г. тази цифра може да достигне 78%.

Почти половината от европейците живеят в градове с по-малко от 100 000 жители.

Цели 30% от световната икономика са съсредоточени в едва 100 „глобални града“; в ЕС градските райони произвеждат две трети от БВП.

Около 70% от европейските политики и законодателство се прилагат на местно и регионално ниво.

Най-важното
Всички новини