Италия пенсионира Испания на Иниеста

OFFNEWS 27 юни 2016 в 20:57 6362 1

Евро 2016 ще има нов шампион. Италия победи досегашния европейски първенец Испания с 2:0 в драматичен осминафинал, който се игра на „Стад дьо Франс“ в парижкото предградие Сент Дени.

Головете в решителния мач вкараха напористият защитник Джорджо Киелини в 33-ата минута и Грациано Пеле в последните секунди на двубоя.

Италия игра по-силно през първата част и показателно за това бяха ударената от Джакерини греда и няколкото фантастични спасявания на Давид де Хеа, които държаха испанците в мача. В 33-ата минута и той нямаше какво да направи след топовния шут на Едер, който отрази, но съотборниците му в защитата проспаха и така дадоха шанс на притичалия Киелини да вкара така важния първи гол.


Едер и Киелини след първия гол.

След това италианците вкараха мача в желаното от тях русло и умело се защитаваха, чакайки съперника на контри. Испанците се опитваха да се върнат в двубя с няколко удара от статични положения, но когато се налагаше се намесваше неостаряващият Буфон. В добавеното време втори гол отбеляза нападателят на Саутхемптън Грациано Пеле, който пречупи и последните надежди на испанците за продължения.


Пеле затваря мача с втория гол за Италия.

Испания слиза от върха на световния футбол след една титла на Мондиала в ЮАР и две от Европейските през 2008 и 2012 г. В детронацията логично участваха отборите, които бяха най-близо до класата на испанците в тези години и загубиха еврофиналите от тики-таката на Шави и Иниеста. Първо Германия спечели на Световното в Бразилия, където Ла Фурия не излезе от групата си, а сега още на осминафинал от европейския подиум ги свали освеженият, опитен и много силен отбор на Италия, воден от изключителен тактик като Антонио Конте. По всяка вероятност това бе последното голямо първенство на артистите мохикани от поколението на Андрес Иниеста и техния прославен треньор Висенте дел Боске.


Радостта на победителите и техните фенове.

На ¼-финала ни очаква поредният мега сблъсък между Италия и Германия.

Италия - Испания 2:0
1:0 Киелини (33)
2:0 Пеле (90)

Италия: Буфон; Бардзали, Бонучи, Киелини; Флоренци (84 - Дармиан), Пароло, Де Роси (54 - Мота), Джакерини, Де Шилио; Пеле, Едер (82 - Инсиние)

Испания: Де Хеа; Хуанфран, Пике, Рамос, Алба; Фабрегас, Бускетс, Иниеста; Силва, Мората (70 - Васкес), Нолито (46 - Адурис (81 - Педро))

Съдия: Джунейт Чакър (Турция)
„Стад дьо Франс“ (76 165 зрители), Сент Дени


Виж още за:
Най-важното
Всички новини