Борисов предложи да наградят лекарите, оперирали успешно неродено бебе

OFFNews 03 февруари 2016 в 17:10 4526 3

Премиерът Бойко Борисов предложи правителството да награди лекарите, извършили първата успешна операция на неродено бебе у нас.

Той възложи на здравния министър Петър Москов да започне необходимата процедура и да направи официално предложение за награждаването им, включително и с парична награда, става ясно от стенограмата от днешното заседание на Министерския съвет. 

Случаят с успешната операция стана известен преди дни. 

По време на преглед медиците установили, че в белия дроб на бебето се събира вода. Прогнозата била, че бебето няма да оцелее, затова предприели интервенцията. 

Операцията продължила 12 часа и приключила успешно. Благодарение на нея майката успяла да износи бебето и да го роди няколко седмици по-късно. 

„Имената на тези лекари са д-р Чернева и д-р Михова – оператори, д-р Василева – анестезиолог, д-р Стоичкова – неонатолог, медицинските сестри Докозанова и Тюлтинова”, посочи Москов.

Всеки такъв акт на отговорност, добрите неща, хубавите практики, проявите на добро отношение и висок професионализъм трябва да бъдат оценявани във всяка една система, допълни министърът, като подчерта, че двете лекарки са специализирали в Германия и са се върнали в България, което също трябва да се отчете.

Ето и част от стенограмата от заседанието на Министерския съвет:

БОЙКО БОРИСОВ: Гледах по телевизията тези дни, много ме впечатлиха тези лекари, които направиха уникалната операция, и семейството и ще се радвам, ако се направи едно такова предложение – аз не знам какви отличия имате вие в Министерството на здравеопазването, но и парична награда да гласуваме.

ПЕТЪР МОСКОВ: Като се говори за здравеопазване, по-скоро се говори с една конотация – нещо лошо, нещо, което трябва да се подобрява, нещо, в което има измами, има проблеми. През тази седмица имаше едно събитие, което показва, че всъщност нещата извън общата черногледа картина, може би на места, но не са така.

Може би сте видели в медиите – на едно българско семейство в една от софийските болници беше направена уникална за България оперативна интервенция. Детето в утробата на майката развива тежка белодробна патология. През контрола, още по време на бременността, колегите успяват с нещо, което е наистина уникално за България, да извлекат съответните течности от дроба на детето (да не навлизаме в подробности), то да се развие. Другото би компрометирало и бременността, и живота на плода. Детето е родено живо и здраво.

Имената на тези лекари са д-р Чернева и д-р Михова – оператори, д-р Василева – анестезиолог, д-р Стоичкова – неонатолог, медицинските сестри Докозанова и Тюлтинова.

Предложението ми е следното. Всяко едно такова нещо е сериозно достижение на българската медицина и всеки такъв акт на отговорност – да кажем, че двете гинеколожки са учили и са работили в Германия, специализирали са и са се върнали да работят тук, което също би трябвало да бъде една добра тенденция, моето предложение е, ако вие сте съгласни, да отчетем това и ако сте съгласни, заедно с администрацията на Министерския съвет да внеса едно предложение за награда на този екип.

Добрите неща, хубавите практики, проявите на добро отношение и висок професионализъм трябва да бъдат оценявани във всяка една система. А иначе аз с националния консултант и с Дружеството по акушерство и гинекология съм предвидил среща още в края на тази седмица, за да можем да имаме системен подход към такива неща, а то да не е решението на добрата воля и високия професионализъм просто на отделни лекари, както е в случая. Поемам ангажимента, ако няма против, да задвижим процедура за награждаване.

БОЙКО БОРИСОВ: Да, задвижете го, вижте се с тях и за следващия път ни предложете.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!