Зовът на една майка: Мили хора, дайте ми шанс да работя

Зарина Василева Последна промяна на 27 юни 2020 в 20:30 6540 4

С надеждата да си намери работа, една отчаяна майка публикува следната обява в социалните мрежи:

"Мили хора, казвам се Ани и съм майка на дете (вече лице, защото е над 18 год.) с увреждане. Тя е една прекрасна, много красива млада дама с мисли на 3/4 годишно дете. Изцяло зависима е от мен и грижите ми във всяко едно отношение.

Предлагам услуги в сферата на почистването. Блокови входове и офиси с много стълби, не са подходящи, защото аз работя, заедно с дъщеря си (взимам я с мен, защото няма кой да я гледа, а тя сама не може да се грижи за себе си), а докато аз съм по етажите на входа, тя трябва да е долу сама или с мен и да диша прахта и мръсотията. “

Анна Дамянова и дъщеря ѝ Снежанка оцеляват заедно, въпреки тежката диагноза, въпреки огорченията и въпреки отчаянието.

Снежанка е с диагноза Детска церебрална парализа. Още в петия месец е оперирана от хидроцефалия, но след това прогресивно развива квадрипареза. През август момичето ще навърши 21 години. Пенсията ѝ е 158 лв.

През годините за детето е имало няколко кампании, които са ѝ осигурили необходимите рехабилитации. В момента също има активна DMS кампания, като парите за поредната рехабилитация са осигурени, но пътуването е осуетено заради коронавирусната криза.

Анна не само осъзнава, че има по-спешни кампании от тази за Снежанка – за болни деца с тежки диагнози, но и самата тя ги подкрепя. Въпреки ситуацията, в която се намира, майката редовно изпраща смс-и или подкрепя различни каузи.

Наскоро Анна взима първата си заплата като личен асистент в размер на 506 лв. Щастлива е, че с тях ще може да покрие наема, който е точно 500 лв.

Когато Снежанка била малка и посещавала училище, майка ѝ можела да работи.

„За съжаление на този етап от живота ни, не виждам шанс да започна редовна работа, защото дъщеря ми е неотлъчно до мен, както и аз до нея“, разказва Анна.

Надомната работа не е решение, защото майката се нуждае от постоянни доходи. Освен сметките за плащане, храна, консумативи и лекарства за дъщеря си, Анна има да връща и заеми на близки, които са я спасявали в трудни моменти.

„След дълго лутане от миналата година до сега и опити да изляза от омагьосания кръг, в който живея реших, че след като нямам шанс да започна редовна работа, ще почна да търся почасова. Запитах се какво мога да правя? Животът толкова ме е смачкал, че самочувствието ми е нула и не вярвам в себе си. Отворена съм за предложения и мисля, че бързо уча (за тези, които биха ми подали ръка), стига човек да има наистина желание да загуби време за мен/нас. Важно е да знаете, че е трудно излизането от този мой/наш омагьосан кръг, защото знам, че отстрани всичко изглежда много лесно и просто. Тъй като нямам компютърна грамотност и не знам език, реших, че мога да чистя домове“, обяснява решението си Анна и споделя, че двете със Снежанка са винаги заедно и колкото и да е трудно, успява да върши добре работата си и семействата, при които е работила, с радост я препоръчват.

Другото, което Анна предлага е домашно сготвена храна, която да приготви с желание и любов.

„Единственият проблем в тази услуга (ако може да се нарече такъв) е, че на мен ще ми е трудно да доставям храната до адрес (поне на този етап), освен ако не е в близост до нас. Зная, че това със сигурност ще отблъсне много хора, но наистина на този етап ми е невъзможно да обикалям по адреси с детето, за да доставяме обяд и вечеря. Надявам се сред вас да има хора, които това малко неудобство не би притеснило“, казва Анна.

Важното е двете със Снежанка да са заедно. Заедно са и на терапиите, и на разходките. Заедно са и срещу грозните обвинения, че майката харчи парите от кампаниите на дъщеря си за себе си, защото... "се усмихвала на снимките и не изглеждала смачкана..."

"А аз наистина съм смачкана. Всичко ми е смачкано. Но трябва ли да го показвам?!", пита майката и допълва: "Който иска нека да дойде и да види как живеем".

Анна е завела дело срещу клеветника, не толкова заради това, което е причинил на нея, а заради това, което е причинил на детето ѝ.

Гневът ѝ е и срещу хората, позволили си да напишат злословия, и срещу държавата, чиято грижа определя като подигравка. Такова било и ведомственото жилище, което било в крайно неподходящ район и условия за детето ѝ, та дори и опасно.

Когато вижда колко борбена е дъщеря ѝ, майката намира сили и за себе си.

„Търся и искам да работя, и да изкарвам парите си с труд и чест, за да може да живеем що-годе добре и нормално. Ние с дъщеря ми сме едно!“, завършва Анна.

С Анна Дамянова може да се свържете на следния имейл: [email protected].

Борбената Снежанка може да подкрепите тук: DMS Snejanka.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22099

4

Стефан

28.06 2020 в 01:58

Кой от какви болни се интересува, тука има кампании на слави трифонов, на цвинокио, на самият бойко. Всичките са в нужди, а някой ни занимава с болни деца. Глупости.

Прочее, Емануилис само обади за проблема, а той е стряскащ.
Преди време трябваше да разгледам сайтовете за запознанства, и да се ориентирам за какво става дума.
Ориентирах се.
Това е смес от клубове на професионални самотници, и на изнудвачи. От двата пола, с малко превалиране на жените.
С колегата дълго се чесахме където не ни сърбеше - такова не очаквахме.

Не знам - тази жена може да е искрена. А може да е като ...

Зер колко години и колко пъти беше "10 000 долара, спешно!!! За операция в Турция!!!"
За вадене на млечен зъб на бебе.

9873

3

emanuilis

27.06 2020 в 22:21

Т.е. „домакиня" не е работа? Мхм. p.s. имаш мн. поздрави от всички.

1443

2

Пакоджет

27.06 2020 в 21:49

Ще ти поясня: Не си търси мъж, а работа, която може да върши. Той е избягал, в повечето случаи така постъпват "мъжкарите" като теб, а де факто "дегенерати". И да, поздрави на майка ти и на леля ти, ако имаш такива.

9873

1

emanuilis

27.06 2020 в 21:24

Ще си позволя да перифразирам: „Търся си мъж, защото мога да си позволя да бъда само домакиня." Единствената конструктивна опция, според така представените „изисквания".

 
X