Животновъди плашат с протест, властта им бави парите

OFFNews 10 май 2014 в 09:27 2755 3

Снимка Архив

Животновъди готвят протест, с който ще блокират главен път Е-79, ако до днес не им бъдат преведени обещаните от властта средства, съобщава "Нова телевизия".

На Гергьовден животновъди обявиха, че готвят национален протест след 10 май. Недоволството им е предизвикано от неизпълнени ангажименти на правителството.

Животновъд с 25-годишен опит се чувства за първи път на ръба на отчаянието, защото няма с какво да храни своите животни.

„Трудно е, взел съм кредити и се съобразявам с тях. Ако мога, ще продам бизнеса”, сподели фермерът в ефира на Нова ТВ. Обвинява държавата, в лицето на Министерството на земеделието, че лъже животновъдите. Едно от неизпълнените обещания е за превод на средства от помощите „de minimis” до 1 май. На 10-ти обаче пари няма, а документите тепърва ще се подават.

Средствата, от които се нуждаят животновъдите са между 15 и 25 млн. Бяха им обещани 15 млн., по-късно редуцирани допълнително на 11 млн. Обещанието към земеделците не е устно, а е закрепено в споразумение с ресорния и финансовия министър. Към него има и още един неизпълнен ангажимент – за разсрочване на кредитите.

В неделя ръководството на асоциацията на животновъдите ще вземе решение за по-нататъшните действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!