Животновъди блокираха Дунав мост

OFFNews 12 юни 2015 в 12:47 1836 0

Снимка БГНЕС, архив

Близо 300 животновъди и млекопроизводители се събраха на Дунав мост от цялата страна на протест, съобщава БГНЕС.

Протестиращите пристигнаха с автобуси и коли, и мостът е блокиран от 11 ч. Движението е затворено, въпреки че те казаха, че това няма да се случи, а ще бъде само мирен протест. Засега полицията не се намесва. Образуваха се дълги колони от автомобили във всички посоки. Продължават да пристигат още протестиращи животновъди.

Една от основните причини за недоволството е вносът на дотирано мляко от чужбина, което подбива българската продукция, съобщава Дарик.

Проблемът е от около 6 месеца, когато Европейският съюз реши да подпомогне най-засегнатите страни, които търпят загуби заради руското ембарго. „Така в държави като Полша, Унгария, Германия бяха налети едни пари и продукцията им поевтиня. Сега тя се изнася за страни като България и Румъния, на цени от 0.45 лв. за литър", коментира един от млекопроизводителите Стефан Петров. Той има кравеферма със 140 крави в с. Божурово, Разградско.

Протестът ще бъде предупредителна мярка към управляващите. Ако не се вземат мерки, в края на месеца се очаква още по-масов протест, в който ще се включат и румънски производители. С тях вече са водени преговори, добави Петров.

Животновъдите демонстративно разляха 31 литра прясно мляко пред камионите, които превозват мляко за България от Унгария и Румъния, съобщава БНР. Те не скриха и разочарованието си, че вместо очакваните две хиляди протестиращи са дошли едва 500. По време на протеста се образуваха километрични опашки от камиони и автомобили. След предупреждение от полицията, че действията на протестиращите са незаконни и организаторите могат да бъдат арестувани, животновъдите решиха на всеки 20 минути да блокират за по десет минути моста, но мнозинството от тях реши да останат на място. Така мостът остана затворен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews