Жива верига в Дупница не позволи на роми да скачат за кръста

ОFFNews 07 януари 2015 в 11:42 434918 205

Снимка Иван Бонев

Около 20 момчета направиха жива верига с телата си и така не позволиха на роми от Дупница да скачат в реката, за да вадят кръста на вчерашния Йордановден.

Според момчетата това се е наложило, защото единствената причина ромите да участват в православния ритуал е в паричната награда за този, който извади кръста от ледените води на река Джерман. 

Малко след това групата влезе заедно във водата, за да да извади разпятието.

Едно от момчетата, участвали в акцията, коментира случилото се във Фейсбук:

Нарушихме традицията цигани да влизат в реката и да вадят кръста в гр. Дупница! Жива ограда и без цигани (влизащи за парите) в реката! Събрахме прилична сума пари, които ще бъдат дарени на момче, нуждаещо се от операция. Честит празник на всички християни!

Младежите предварително се уговорили, че който и да извади кръста събраните след това средства ще бъдат дарени за лечението на 18-годишния шампион по ММА от Благоевград Михаил Николов в Германия. 

В крайна сметка разпятието беше извадено от 27- годишният Борислав Георгиев, който потвърди, че парите ще бъдат дарени за лечението на младия спортист. Георгиев участва в ритуала за четвърта година, като за трети път вади богоявленския кръст.

Младежът пожела здраве и обединение на българския народ.

В социалните мрежи акцията на момчетата в Дупница бе посрещната с одобрение. Снимката на младежите беше събрала над 400 харесвания и беше споделена над 100 пъти, но беше премахната малко след публикацията ни

Вчерашният християнски празник беше помрачен от няколко позорни събития. В Ботевград ритуалът по изваждането на кръста от градския шадраван се превърна в меле, след като се наложи разпятието да бъде хвърляно повторно, защото първия път бе извадено от жена.

Във Видин пък 33-годишният Пламен Георгиев, който извади кръста от ледените води, остана с разкъсано бельо и му се наложи да постои във водата, за да не се показва гол пред съгражданите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков