Жители на Владая на пореден протест, блокираха Е-79

OFFNews 20 май 2018 в 15:37 2445 0

Жители на столичния квартал "Владая" протестираха за пореден път срещу лошото състояние на пътищата в района, съобщи БНР. За кратко те блокираха движението по главния път София - Кулата. Протестиращите нямаха разрешение от Столичната община за този протест, нито за блокирането на пътя, въпреки това след кратки словесни престрелки с полицията, те успяха да излязат на пътното платно и за кратко блокираха движението.

Вече 3 години жителите на Владая и околните села протестират срещу огромните тапи, които в час пик се оформят по пътя Перник - София и липсата на обществен транспорт. Исканията им обобщи един от протестиращите:

"Да правят временна организация на движението всяка сутрин в две ленти за движение, в посока към София, за да не се образува тази огромна тапа, която става тук всяка сутрин. Да може да се пътува по-нормално и по-бързо. Не може по 30-40 минути да седим на едно място и да нямаме нормално стигане до дадена точка".

Недоволните настояват за възстановяване на маршрутна линия 22, за която има решение на Столичния общински съвет, но няма разрешение от областната управа, обясни председателят на инициативния комитет.

"Преди имаше маршрутка, беше много удобно. Защо я махната, нямам идея", каза жена от протеста.

След два месеца изтича договорът и на други маршрутни линии, така че жителите на Владая ще се окажат без никаква транспорта връзка със София.

Решенията за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на територията на Столична община са ангажимент на общинските власти, се казва в позиция на общастния управител Николай Пехливанов, разпратена до медиите. В позицията си той призовава общинските съветници да разгледат отново проблема и да вземат решение в полза на гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови