Жители на Овча купел с нов протест срещу строежа, в чийто изкоп пропаднаха улица и автомобил

OFFNews 11 септември 2018 в 13:03 2669 0

Снимка БГНЕС, архив

Живеещи в софийския кв. Овча купел подготвят нов протест. Те настояват за спирането на строежа, в чийто изкоп пропаднаха част от улица и паркиран автомобил. Хората се страхуват, че пропадането може да продължи и да повлече цял блок на около 5 метра от строежа, пише БНР.

Преди инцидента живеещите в квартала организираха два протеста заради същия строеж, който, ако бъде завършен, трябва да представлява детска градина.

Текат дейности без присъствието на контролен орган от ДНСК - тревожат се жители на квартала. Вчера на строежа дошли две дами, които не се представили, но обяснили че осъществяват контрол по строителството. Не успели да отговорят на въпроса какво точно контролират.

"Казаха, че все още няма проект, но текат някакви строителни дейности във връзка с укрепването. Кой обаче ги контролира?", попита Мария Господинова, домоуправител на един от входовете в застрашения блока. Тя е и един от организаторите на инициативата „Обединени Овча купел“.

Тя описа дейностите по строежа по този начин: "Представете си, че преживявате земетресение над 3 степен в продължение на часове. Има пукнати, има затруднения при отварянето на някои врати."

Държавата би трябвало да реагира светкавично - коментира Димитър Куманов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Уви, това не е факт.

Той описа и какво трябва да се предприеме: изкопът да се засипе обратно, когато има риск за близка сграда; комисия да обиколи блока и да сложи твърди маркери там, където забележи пукнатини или друг проблем (маркерите ще покажат дали пукнатините продължават да се разширяват и ако това се случва, засипването трябва да се ускори).

Какво ще се случи зависи в голяма степен от това на какво ниво са основите на блока - ако са на плитко, опасността е още по-голяма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови