Жители на Овча купел на протест в центъра на София срещу 'неправомерното и прекомерно' застрояване

Те не искат повече да търпят незаконното ромско гето в квартала, смрадта от запалени гуми, кражбите, сечта, тъмните улици без тротоари и настилка и опасаните от коне градинки

OFFNews 03 септември 2018 в 06:00 6594 1

Снимка Фейсбук/Инициативен комитет на живущите в Овча купел

Жители на столичния квартал "Овча купел" излизат тази вечер на втория си протест против "неправомерното и прекомерното застрояване между блоковете ни, на площите, отредени за детски градини, училища, улици, паркинги, зелени площи".

След първия протест на 27 август, днес хората ще се съберат в 19 ч. на пл. "Св. Александър Невски", откъм ул. "15-ти ноември". Имат разрешение да продължат до 21 ч. Те са поканили и районния кмет, и главния архитект на София за обсъждане и решения по "болезнената тема".

Всички живущи в столицата сме потърпевши, пишат още организаторите на протеста - инициативен комитет "ОБЕДИНЕНИ ОК". Те са представители на блоковете  416, 415, 414, 413, 412 , 411, 410, 407, 406, 405. Подкрепя ги асоциация АРОЕС -„СПРАВЕДЛИВОСТ“.

Един от последните случаи, провокирали недоволство в квартала, бе започналото изграждане на канализация, което засегна имоти частна и общинска собственост и за което нямаше разрешение за строеж и протокол за откриване на строителна площадка. След като хората подадоха сигнал, от район "Овча купел" провериха и отправиха предписание за незабавно преустановяване на дейностите и възстановяване на предишното състояние на терена. Втора проверка от район "Овча купел", на 23 август, установи, че предписанието е изпълнено.

Тази малка победа на жителите на "Овча купел" обаче далеч не изчерпва проблемите. В страницата във Фейсбук "Инициативен комитет на живущите в Овча Купел" са изредени множество такива, например:

- липса на настилка, тротоари и осветление в голяма част от по-малките улици;

Снимка: Фейсбук/Инициативен комитет на живущите в Овча купел

- масова сеч на дървета пред търговски обекти, до спирки и булеварди;

- често спиране на водата и/или електричеството по всяко време на денонощието;

- нерегламентирани сметища и замърсяване на въздуха "чрез палене на гуми от самонастанилото се гето";

- зачестили кражби и силна музика от колибите на нерегистрирани представители на малцинствата;

- "ползване от етноса на градинките в околоблоковите пространства за конна паша";

- липса на общински паркинги;

- липса на обособени велоалеи и места за разходка на домашните любимци;

- лоша транспортна инфраструктура, вкл. липсата на заслони на част от спирките и на електронни информационни табла;

- неслучило се саниране на трите одобрени преди повече от 3 години многофамилни жилищни сгради по националната програма за енергийна ефективност, въпреки наличието на технически паспорти и отпуснати финансови средства.

Хората споделят, че не се чувстват в безопасност в квартала си и имат нужда от повече патрулиращи полицейски коли в късните часове.

Те питат и дали фирма "Трейс", която е полагала настилката по бул. "Монтевидео" е използвала радиоактивен чакъл от закритата минна кариера и искат да се вземат проби и да се провери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови