Жители на Гурково приютиха бежанец от Украйна

OFFNews 22 февруари 2015 в 20:12 6889 22

Жители на Гурково приютиха бежанец от Украйна

31-годишният Виталий Дрозда намери убежище в с. Гурково, съобщава БНТ. Това вероятно е първият етнически българин, който се е установил у нас, след като избягал от войната в Украйна.

„В страната цари хаос, няма ред, няма свобода на словото“, разказва Дрозда. Той избягал, след два неуспешни опита да му бъде връчена повиквателна за участие във военните действия. „Ако я приемеш, те мобилизират веднага. Ако откажеш, си подсъдим. Аз не искам да убивам мои братя славяни“, разказва още Дрозда.

В България очаква да намери работа, а местните жители обещали да му помогнат. Той намерил подслон в къщата на един от жителите на селото. Кметът Тодор Георгиев каза, че ще помогне на бежанеца да намери работа. „Търсим възможност при нас да дойдат млади хора“, обяснява той.

Етническите българи в Украйна събират подписка с искане за убежище. Дрозда се надява още негови сънародници да дойдат в България.

Министерството на външните работи (МВнР) изпрати указания до българското посолство в Киев и генералното консулство в Одеса за улесняване на процедурата за издаването на визи за нашите сънародници от района на военните действия. Външно министерство подготвя и решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето й са процес на уточняване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!