Жени от Пазарджик на протест в подкрепа осъдения имам

OFFNews 24 март 2014 в 22:03 5504 1

Жените от пазарджишкия квартал "Изток" излязоха на протест в подкрепа на осъдения за проповядване на верска нетърпимост Ахмед Муса, информира bTV.

„На моя мъж цялото им поколение крадци, убийци, затворници - а сега всички станаха мюсюлмани! Благодарение на Ахмед Муса - той ни оправя цялата махала - това пияници, това жабари, това наркомани - и всички, цялата махала се молим на Аллаха!”, казва една от жените.

Според друга от протестиращите, завършила само четвърти клас, след което е прекъснала училище, защото е сложила хиджаб, „целта на това покривало е да не изкушаваме другите мъже”.

Мнението на жените относно образованието се допълва и от изказването им, че ходенето на училище не е задължително, тъй като „Компютъра си пускаш и учиш. На турски си пускаш компира и учиш”.

„Гледайте тези жени! Вижте монахинките! За монахинките защо не казвате защо се обличат така, защо не казвате, че са се затворили, че са терористки? Ако последваме монахинките и тези хора ги последват, след 100 години няма да имаме деца. Защо не казват на тези жени, че са свещени (бел.ред. - относно забрадените мюсюлманки)? Те раждат много деца!”, коментира Муса.

Според имама съдът е нямал доказателства за осъждането му, а имал само думи, а думите не са твърд аргумент, защото като той самият можел да обвини някого с думи в убийство, но това не значело, че въпросният човек е убиец. Той смята, че делото не е срещу него, а срещу ислямската религия като цяло.

Ахмед Муса е единственият с ефективна присъда от 13-те обвинени в проповядване на радикален ислям имами, които бяха обявени за виновни от Пазарджишкият окръжен съд.

Делото срещу 13-те имами започна през септември 2012 г., след като през 2010 г. ДАНС проведе зрелищна акция срещу свещенослужителите.

Два месеца след началото си, делото претърпя неочаквано развитие, след като таен свидетел разказа, че един от обвиняемите е имал наказателен отряд за християни.

Процесът срещу имамите бе съпътстван от широк обществен интерес и редица протести срещу радикалния ислям.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!