Жълти павета красят тротоар в сръбския град Нови Сад (снимки)

OFFNews 24 юни 2024 в 20:04 3196 1

Жълти павета красят тротоар в сръбския град Нови Сад

Снимка Фейсбук

Жълти павета красят тротоар в Нови Сад

Потребител във Фейсбук групата "Забелязано в София" качи снимка на жълти павета, красящи тротоар на улица в ... сръбския град Нови сад.

"Това е в Нови сад, както виждате, същите жълти павета", пише авторът на публикацията. Нови Сад е вторият по големина град в Сърбия след столицата Белград.

Отдолу в коментарите друг потребител на социалната мрежа отбелзява, че е виждал същите на павирана в унгарската столица Будапеща. Друг се шегува, че тези са "по-добре наредени от нашите".

В Унгария много градове са настлани с жълти павета. Оригиналните жълти керамични павета са именно унгарско производство - край Будапеща навремето имало мина за производство на павета от варовика “мергел”. Изкопаният мергел се стрива на прах, формира се и се изпича в специални пещи при температура 1300 градуса. Правени са опити в Унгария да се използват суровини от други места, но без резултат. Затова е напълно възможно въпросните павета в Нови Сад да са дошли от Унгария, а не да са взети от София.

На 20 юни стана ясно, че за пореден път част от емблематичните за София жълти павета пак биват пренареждани - този път заради "неравности по пътя". Ремонтът се случва в близост до кръстовището между бул. „Цар Освободител“ и ул. „6-ти Септември".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1246

    1

    БотоксПутю

    24.06 2024 в 20:23

    Жълтите павета са с произход Австро-Унгария, тъй че е нормално да ги има в този район на Европа. Не е изключено, разбира се, някой да е правил износ от България в тази посока, освен в полите на Витоша.
     
    X

    Онлайн банкиране без такси? Вече е възможно