Жълт и оранжев код за валежи в цялата страна

OFFNews 10 януари 2021 в 07:07 2087 0

Жълт код за валежи е обявен днес в цялата страна, а за областите Видин, Враца и Монтана е в сила оранжев код.

Значителни валежи ще има главно в Северозападна България. Преди обяд в останалите райони ще са слаби, но след обяд и там ще се усилят. В Северна България и високите полета на Западна ще вали сняг, в крайните южни райони и по Черноморието - дъжд. В Горнотракийската низина в сутрешните часове дъждът щеще преминава в сняг. 

Максималните температури ще са от 0°-2° в северозападната част от страната до 6°-7° в крайните южни райони, според прогнозата на НИМХ. 

В планините ще е облачно, мъгливо, с валежи, предимно от сняг, на места значителни. Снежната покривка ще продължи да се увеличава. По най-високите части в Югозападна България ще духа силен до бурен западен вятър и ще има виелици и навявания. Ще започне затопляне и в южните райони до около 1300-1400 метра снегът ще преминава в дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 4°-5°, на 2000 метра - 0°-1°. 

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд. По Северното Черноморие, където температурите ще са по-ниски, през нощта и сутринта дъждът да се примесва със сняг. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са между 6°-8°, а сред вълните от 3-4 бала термометрите ще се качат до 9-10 градуса.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови