Жълт и оранжев код за валежи днес, нахлува студен въздух

OFFNews 04 октомври 2019 в 06:39 2140 0

Жълт код за значителни валежи е обявен за днес в 17 области в страната, в Източна България кодът е оранжев. На места в Югоизточна България валежите ще са придружени с гръмотевични бури, има условия за градушки, предупреди НИМХ. 

Студен въздух нахлува от запад, максималните температури ще варират от 11°-16° до 23°-25° в югоизточните райони. 

Над планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, над 2000-2200 метра от сняг. През предстоящата нощ значителни валежи ще има в масивите от Западна България, а през деня и през нощта срещу събота – в източната половина на Стара планина, Източните Родопи и Странджа-Сакар. Ще духа умерен, по високите и открити части силен югозападен вятър, който в масивите от Западна България ще постепенно ще се ориентира от северозапад. Температурите ще се понижават; максималната на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 5°.

Над Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи от дъжд, които след обяд и вечерта ще са интензивни и на места по южното крайбрежие ще са придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще духа умерен, по Северното Черноморие временно силен, северозападен вятър, който през деня ще отслабва и ще се ориентира от север-североизток. Максималните температури на въздуха ще се задържат все още високи, между 18° и 23°. Температура на морската вода е 21°-22°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. 

Утре вятърът ще отслабне. Облачността ще е променлива, по-често значителна. В източните райони сутринта все още ще превалява слабо, в процес на спиране. През нощта срещу неделя вятърът от северозапад отново ще се усили. На места от запад на изток ще превали, но впоследствие ще започне разкъсване и намаление на облачността.

В неделя ще бъде ветровито, с променлива облачност, почти без валежи. Дневните температури слабо ще се повишат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови