Земетресение 4.6 край Асеновград разлюля България, Гърция и Румъния (обновена)

Александра Маркарян 07 юни 2023 в 15:30 18924 2

Епицентърът на земетресението.

Снимка ЕССЦ

Епицентърът на земетресението.

Земетресение с епицентър край Асеновград разлюля България, Гърция и Румъния преди минути.

Магнитудът му е 4.6 според Европейския средиземноморски сеизмологичен център, който първоначално отчете 4.9.

Епицентърът му е на 3 км североизточно от от Асеновград и на 17 км югоизточно от Пловдив.

Дълбочината му е 10 км.

Регистрирано е в 15:26 ч.

Усетено е в цялата страна, както и в Гърция и Румъния, видно от над 600-те свидетелства на хора, дадени чрез сайта на ЕССЦ.

Много силно е било почувствано то в Асеновград и Пловдив.

„Разтърси кратко, но силно“ – пише жител на Асеновград до ЕССЦ. „Кратко, но силно, хоризонтално“ – добавя друг там.

„Всичко се разтресе“ – пише почувствал го в Пловдив. „Доста силно се усети в Пловдив“, добавя жител на града, който по време на труса е бил на приземен етаж. "Започна да бучи силно. Беше около 5 секунди" - споделя трети.

От България пишат още хора от Пазарджик, Чирпан, Хасково, Димитровград, Стара Загора, Ракитово, Враца, Русе, Шумен, Велико Търново.

В Гърция е усетено в Комотини, Сяр и Зографу. 

В Румъния - в Гатая, окръг Тимишоара.

БАН

Националният институт по геофизика, геодезия и география на БАН даде малко по-различни данни: магнитуд 4.7 и дълбочина 5 км. Той регистрира и три вторични земетресения в същия район - две с магнитуд 2.7, станали в 16:05 и 16:07 ч, и 3.0 в 22:14 ч.

ЕССЦ също отчете вторични трусове: в 16:07 ч с магнитуд 3.1 и епицентър на 4 км от Асеновград, и в 22:14 ч - с магнитуд 2.9 и епицентър на 3 км от Асеновград.

Учебните занятия в част от училищата в област Пловдив бяха временно прекратени. Утре учебният процес се подновява, съобщи МОН. Няма данни за пострадали ученици, учители и други служители.

Учениците са били изведени в дворовете на училищата, а родителите на по-малките от тях са получили съобщения, че могат да ги отведат у дома. Учители са изчакали онези от родителите, които не са имали възможността да пристигнат веднага.

Няма данни за значителни щети, които да не позволят провеждане на обучение. Пропукала се е стена в коридора на основно училище „Гео Милев“ в Садово, паднала е мазилка в училището в асеновградското село Боянци, има и пукнатина на външна стена на общежитието на ПГ “Цар Иван Асен Втори” в Асеновград. Счупени са прозорци на физкултурен салон в село Караджово и са паднали осветителни тела, има пукнатини по коридори в училище в Катуница.

Създадена е организация нанесените щети бързо да бъдат отстранени, уверява министерският пресцентър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови