Зелена стена скрива 12 м от паметника пред НДК, 23 остават да стърчат

Юлиана Ончева 19 май 2015 в 17:30 11923 12

Вертикална озеленена стена с резервоари, помпи и много цветя ще скрие 12 метра от 35 метра високия паметник "1300 години България" пред НДК. Системата ще е с дължина 70 м, като целта й е да запази столичани от рушащия се монумент и да се впише в парка, чието обновяване вече тече. Това заяви за OFFNews зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. 

Причината да се пусне покана за проект за зелената система е фактът, че решението паметникът да бъде премахнат отново се обжалва и не е ясно кога ще се стигне до демонтирането му, обясни Бояджийска. В края на февруари 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов се противопостави на местенето на монумента и се обяви за възстановяването му. 

По думите на Бояджийска основната цел на новия проект на стойност до 240 000 лева е сигурността на хората и най-вече на децата. И красивия вид на цялото пространство. 

Няма как да сложим около монумента строителна ограда, категорична е Бояджийска. Тя обясни, че след като се вземе окончателно решение за съдбата на паметника на арх. Валентин Старчев, "зелената стена" може да бъде преместена на друго подходящо място, включително и като шумоизолиращо съоръжение. 

Във фейсбук зам.-кметът по култура Тодор Чобанов обясни: Валентин Старчев, в качеството си на съавтор, обжалва на втора инстанция /ВАС/ решението на СОС за възстановяването на паметника на Софийските полкове. Останалите 6 жалби нямат правни последствия и са приключени.
До приключване на съдебните дирения няма да бъдат предприемани никакви действия, които да хвърлят съмнение за незаконосъобразност върху толкова сериозни теми и да послужат като аргумент в полза на определени тези.
След приключването на делата се очаква организациите - инициатори да проведат публичен конкурс за възстановения паметник и да наберат средствата за неговото възстановяване. До момента в Столична община няма конкретна информация по въпроса колко средства са набрани, включително нямаме информация и за позиция на сегашното ръководство на Министерство на отбраната. Като принципал на военните паметници министърът също следва да се произнесе по темата. 
4. Що се отнася до "живия плет", тиражираната в някои медии информация не отговаря на истината - става дума за преместваема сглобяема модулна система с автоматично напояване, която ще се ползва за този и други обекти при необходимост. Системата позволява различни конфигурации - ширина, височина, наситеност с растения. След като бъде утвърдено трайното решение за зоната, модулната ограда ще се ползва за други обекти. Предназначението на оградата е да обезопаси допълнително зоната и да гарантира цялостната визия на реновирания парк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews