Зелена стена скрива 12 м от паметника пред НДК, 23 остават да стърчат

Юлиана Ончева Последна промяна на 19 май 2015 в 17:30 11261 12

Вертикална озеленена стена с резервоари, помпи и много цветя ще скрие 12 метра от 35 метра високия паметник "1300 години България" пред НДК. Системата ще е с дължина 70 м, като целта й е да запази столичани от рушащия се монумент и да се впише в парка, чието обновяване вече тече. Това заяви за OFFNews зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. 

Причината да се пусне покана за проект за зелената система е фактът, че решението паметникът да бъде премахнат отново се обжалва и не е ясно кога ще се стигне до демонтирането му, обясни Бояджийска. В края на февруари 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов се противопостави на местенето на монумента и се обяви за възстановяването му. 

По думите на Бояджийска основната цел на новия проект на стойност до 240 000 лева е сигурността на хората и най-вече на децата. И красивия вид на цялото пространство. 

Няма как да сложим около монумента строителна ограда, категорична е Бояджийска. Тя обясни, че след като се вземе окончателно решение за съдбата на паметника на арх. Валентин Старчев, "зелената стена" може да бъде преместена на друго подходящо място, включително и като шумоизолиращо съоръжение. 

Във фейсбук зам.-кметът по култура Тодор Чобанов обясни: Валентин Старчев, в качеството си на съавтор, обжалва на втора инстанция /ВАС/ решението на СОС за възстановяването на паметника на Софийските полкове. Останалите 6 жалби нямат правни последствия и са приключени.
До приключване на съдебните дирения няма да бъдат предприемани никакви действия, които да хвърлят съмнение за незаконосъобразност върху толкова сериозни теми и да послужат като аргумент в полза на определени тези.
След приключването на делата се очаква организациите - инициатори да проведат публичен конкурс за възстановения паметник и да наберат средствата за неговото възстановяване. До момента в Столична община няма конкретна информация по въпроса колко средства са набрани, включително нямаме информация и за позиция на сегашното ръководство на Министерство на отбраната. Като принципал на военните паметници министърът също следва да се произнесе по темата. 
4. Що се отнася до "живия плет", тиражираната в някои медии информация не отговаря на истината - става дума за преместваема сглобяема модулна система с автоматично напояване, която ще се ползва за този и други обекти при необходимост. Системата позволява различни конфигурации - ширина, височина, наситеност с растения. След като бъде утвърдено трайното решение за зоната, модулната ограда ще се ползва за други обекти. Предназначението на оградата е да обезопаси допълнително зоната и да гарантира цялостната визия на реновирания парк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2015 в 08:27

Дефиниция за "права линия"

Всяка крива , успоредна на априлската линия на партията е партия !

Народа го е кръстил тоя малоумен паметник " седмоъгълен петохуй "

Естетически е грозен ръб в контражур !
Създаден е за за да лъска имиджа на ЦК на БКП пред народа. Прах в очите....

Върнете паметника на героите, дали живота си за да има България ! Комундетата го махнаха, а софиянци искат да се върне .

На седмоъгълния петохуй мястото му е в Перник за претопяване на винкелите!

21.05 2015 в 01:25

Ти наистина си хахо ! "Да се възстанови "??? Колко ще струва тази възстановка, кой ще плати парите. Защо Веждито и Старчев не финансират тъпата си идея със собствени средства ? Aetius е прав - ако остане - трябва да остане в този си вид - хем безплатно, хем спомен за позора !

20.05 2015 в 18:19

Просто да посадят няколко лозички около паметника. Природата ще свърши останалото.

20.05 2015 в 13:15

Едно скъпо л ще закрие друго скъпо л. В най-скъпата част на София. Даже може всяка година да правят нови проекти за все по-скъпи л-та, та да си усвояват парички во веки.

20.05 2015 в 11:46

Мисля, че седморъкия трябва да остане в сегашния си вид като паметник символ на соца. Това 'искуство' - грозна, скъпа, безидейна, мегаломанска, некачествена, напълно безполезна структура - е отлична илюстрация на създаденото тогава.

20.05 2015 в 10:26

Проблема с това безуме е решим само с динамит.

Който си го иска това грозилище да му го закарват в двора и толкова.

20.05 2015 в 09:15

То символа му е много ясен и в крак с времето - разруха.
Час по-скоро, това прокълнато чудовище трябва да бъде разкарано.

19.05 2015 в 21:58

Е докога ще се обжалва? Може ли до безкрай да се обжалва? Що за дебилни процедури!? Веднага трябва да започне премахването на това силно разединяващо народа бетонно чудовище, защото единствено би имал смисъл да съществува ако е масово харесван и в негово лице народа вижда символа, който някой е поискал да представя!

19.05 2015 в 20:11

Няма ли братчеди, закъсали за джилязу, най-после да ни оттърват от тия мъки?

19.05 2015 в 19:27

Поредните пари хвърлени на вятъра...вместо да се възстанови паметника в оригиналния си вид. А тия двамата под мене дето са се изказали имат култура и представа от изкуство колкото боце :))) демек 0.... дай им топка да ритат...