Здравната каса ще решава с кои болници да работи

OFFNews 07 декември 2011 в 16:47 1652 0

Нели Нешева, директор на Националната здравноосигурителна каса

Снимка Сергей Антонов

Нели Нешева, директор на Националната здравноосигурителна каса

Здравната каса ще решава с кои болници да сключи договор и с кои не. Отпада задължението НЗОК да има договор и да финансира всички болници, които покриват изискванията да провеждат лечение по определени клинични пътеки. Това решиха министрите на днешното правителствено заседание. Те приеха поправки в Закона за лечебните заведения.

Преди текстовете да бъдат окончателно утвърдени, те трябва да бъдат одобрени и от парламента и обнародвани.

Основните критерии за подбор ще са бройят преминали болни, квалификацията на лекарите, оборудването. Във всяка от 28-те области на страната ще има точно определен брой лечебни заведения, с които НЗОК може да сключва договор. Целта на промяната е засилване на конкуренцията между болниците.

Тези, които не успеят да сключат договор с НЗОК, ще могат да се преструктурират в Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). За подобно преструктуриране те имат право на финансиране с пари от европейски фондове. Броят на болниците ще зависи от общата осигуреност с болнични легла в съответната област. Ако те са над средното за страната, НЗОК няма да сключва договор с повече болници, отколкото през предходната година. Така при откриването на ново лечебно заведение от касата ще могат да сключат договор с него, а не с някой от досегашните си договорни партньори.

Там, където болничните легла са под средното за страната, НЗОК ще може да сключва договор и с нови болници, без да лишава от договор някоя от останалите.

Сред областите с много над средния брой легла са София-град, Пловдив и Пазарджик.

В коментар за приетите от кабинета промени здравният министър д-р Стефан Константинов прогнозира, че "на следващ етап, през 2012 година, може да се обединят държавни болници и така да се оптимизират разходите". По думите му "от това ще спечелят общинските болници в по-слабо населените райони".

Поправките в закона утвърдиха и друго намерение на сегашното ръководство на МЗ: фиксирането на долен праг за броя на леглата. В специализираните болници той трябва да е 30, а в многопрофилните - двойно повече.

Създава се т. нар. дневен стационар към болниците и останалите лечебни заведения. В него трябва да има поне 10 легла. Там ще се извършват диагностика, лечение и наблюдение на пациенти, които не са лежащо болни.

Ако поправките в ЗЛЗ минат без корекции през одобрението на депутатите, общопрактикуващите лекари вече ще имат възможност да стават съучредители на медицински центрове и на Диагностично-консултативни центрове. За сметка на това са заложени ограничения по отношение на лабораториите - оттук нататък те ще трябва да се управляват единствено от лекар.

Всяка болница вече ще е длъжна да има информационно звено, което да осигурява електронния обмен на данни.

Кабинетът одобри поправки и в друг здравен закон - за медицинските изделия. Предвижда се болниците, а не фирми, да продават консумативите на пациентите, както и да ги предлагат на цените, на които са ги купили от производителя или вносителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!