Здравко Димитров: Ще нарушим закона, но Пловдив няма да остане без улично осветление

Сметката за ток през декември е три пъти по-висока от предходните, каза кметът на града

OFFNews 24 януари 2022 в 13:52 1478 0

Снимка Архив

Сметка за 620 000 лв. за уличното осветление за декември е получила Община Пловдив, заяви пред БНР кметът Здравко Димитров и добави, че ако се наложи, законът ще бъде нарушен, но градът няма да остане без осветление. 

По думите му това е трикратно повече от досегашните суми от 180 - 200 хил. лв. и е непосилно за погасяване.

На среща с EVN от общината са поискали разсрочване на плащането. "Не претендираме, че не дължим парите, но се надяваме на разбиране от тяхна страна. Все още няма ясното дали ще позволят разсрочено плащане. Сумата ще бъде изцяло заплатена, но когато влезе в сила новият годишен бюджет", казва градоначалникът.

Това се налага, тъй като бюджетът за 2022 г. не е приет и общината трябва да харчи по 1/12 от предходния. Натрупват се обаче много разходи и при всички случаи ще се премине границата от 1/12. Има плащания към строители и изпълнители, които общината бави, но има разходи, които не могат да бъдат забавени или спрени - храната за бедните, за децата, за ток.

Той ще предложи на Общинския съвет това да бъде гласувано: "Да не бъда само аз, но и те да са участници в този процес. Да понесат и те своята отговорност. Ако бъде нарушен законът, нека всички сме съпричастни".

Ако EVN не приеме разсрочено плащане, общината няма да издържи и "ще бъдем принудени да нарушим закона, единствено за доброто на пловдивчани".

Попитан дали ще въведе режим на уличното осветление, Димитров отговори, че градът не може да си го позволи.

"Представяте ли си тъмните улици по целия град? Едно произшествие да се случи – отговорността веднага пада върху общината и лично върху кмета на Пловдив", каза той. 

Пазарджишкото кметство Брацигово въведе режим на тока от днес до 30 април заради големите сметки. В два града в Североизточна България и околните села направиха същото, както и и Дългопол, и Лесичово, а в Община Чипровци и в Георги Дамяново уличните лампи ще се гасят в 22 ч. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови