Брацигово въвежда режим на тока

OFFNews 24 януари 2022 в 09:50 1529 0

Брацигово въвежда режим на уличното осветление от тази вечер заради високата цена на тока. Предупреждение за това е публикувано в сайта на кметството.

През декември 2020 г. кметството в Пазарджишко е платило за електроенергия 19 251,66 лева, а миналия декември сумата е повече от двойна – 46 668,52 лева. Мярката е временна и цели да се спестят средства.

Уличните лампи ще се изключват по график от днес до 30 април.

"В последните месеци разходите ни за електроенергия нараснаха драстично в следствие стремглавото поскъпване на национално ниво. Предстоят трудни месеци за общинския бюджет, тъй като очакваните приходи са сходни с миналогодишните, а очакваните разходи са в пъти по-големи, заради скока в цените", посочват от общината.

"Ръководството на Община Брацигово ще положи максимални усилия населението на Общината да бъде засегнато във възможно най-малка степен от тези процеси, но следва да е ясно, че влошената икономическа обстановка в страната неминуемо ще окаже негативно влияние върху някои бъдещи планове за развитието и модернизирането на нашата община.

Вярвам, че с общи усилия и разбиране ще се справим с предизвикателствата, които предстоят!", пише още кметът Надежда Казакова.

В два града в Североизточна България и околните села вече въведоха режим на тока заради високите сметки. Една от тях е Вълчи дол, където ръстът е троен. През ноември трябвало да платят над 20 000 лв., а през декември над 40 000 лв. За да се спести, там токът се спира от полунощ до 5:30 ч. В околните села електричество няма от 21:30 до 5:30 часа. Пестенето обаче може да е за сметка на ръст на битовата пристъпност, опасяват се в общината.

Повече от седмица режим на тока въведоха Дългопол и Лесичово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови