"Здравеопазването страда от лоша организация, не от лоши лекари"

OFFNews Последна промяна на 27 май 2015 в 19:35 5481 12

Снимка БГНЕС

Петър Москов.

Проблемите на здравеопазването в България и болниците не са лошите лекари, а лошата организация, заяви пред БНТ здравния министър Петър Москов, като отбеляза, че у нас има прекрасни специалисти, но лоша структура на лечението.

Според него мнозинството в парламента подкрепя програмата за реформи в здравеопазването.

Той обясни, че целта на сливането на болници е да може те да се структурират така, че когато един пациент влезе в болницата, тя да може да му осигури пълното лечение, а не той да бъде прехвърлян от болница в болница, защото на различните лечебни заведения им липсвала апаратура или конкретни лекари.

Здравната каса ще плаща само на болници, които предоставят този тип лечени от игла до конец. Така тя ще плаща за лечението на пациентите, а не за болниците.

Москов посочи, че медицинските заведения имат 3 варианта да се реформират, за да отговарят на изискванията - юридическо сливане, професионално обединение и създаване на консорциум.

Той изтъкна, че на пощата на болниците и министерството се получават стотици и хиляди писма на оплакващи се от разкарване по болниците хора, защото заведенията не им предлагали цялостно третиране на заболяването.

Според него от 4-те милиарда публични разходи годишно, които се дават за здравеопазването, около милиард не отиват по предназначението си.

Москов се похвали, че откакто е на поста си, екипите на смяна на бърза помощ са между 24 и 27 вместо 12, както и че има 65 нови линейки, като плановете за подобряване на спешното лечение не спират до тук.

До края на годината се очаква въвеждане на електронна здравна карта, електронна рецепта и индивидуален пакет за доболнична помощ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2015 в 09:54

offnews, въведете малко ред сред коментатите така както и Москов се опитва да направи в здравеопазването.На вас поне не ви струва много пари. Жалко че в БГ е пълно с необразовани хора плюс този един милион необразовани български мюсюлманани в и извън България, иначе Москов щеше да е нр.1 а не пожарникаря.

28.05 2015 в 09:04

А-а-а-а, организацията за ГЕПЕНЕ е на над-световно ниво!

27.05 2015 в 23:11

Ако ДПС заповяда на Боко и слугите си - Москов ще е пътник. Все пак, източват милиарди всяка година това е изключително сериозен бизнес, а съчетан с геноцида, който формира лошото здравеопазване е и приоритетен за Турция.

Както каза Москов - приходите от вноски се увеличават, а качеството на здравеопазването пада.

Това си е виден пример за източване и те няма да му позволят да ги спре.

27.05 2015 в 23:11

Това което виждам от коментарите и мненията на хората, е че единствено тези които не са влизали за лечение на сериозно заболяване не одобряват промените. Защото си нямат и на идея за какъв батак става на въпрос.
Другите са тролове и медици които искат да запазят статуквото, за да могат да продължат да се "хлебят"!

27.05 2015 в 22:44

Eми имаме предвид "...на много добро ниво..." за БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, а не въобще. По време на соца имаше и много високо подготвени лекари и медицински персонал, и най-важното ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ ОБЩОДОСТЪПНО.

Сега демонократите хем го направиха ПЛАТЕНО, хем нивото спада все повече и повече. Сега да си направиш зъбите вече е ЛУКС, да не говорим за някаква по-сложна операция, каквато могат да си позволят само богаташите.

И продължават да вдигат цените на здравните услуги. Айде да не се заблуждаваме.

27.05 2015 в 22:35

" и на много добро ниво."

Да не преувеличаваме. "Много доброто ниво" беше доста нисичко и далеч не беше достъпно за всеки.

27.05 2015 в 22:12

Eми ако имаше нещо хубаво по време на соца, това бяха БЕЗПЛАТНИТЕ здравеопазване и образование - достъпни за всеки, и на много добро ниво.

Демонократите обаче положиха всички усилия да ги разрушат, опропастят и сринат из основи. И за съжаление не само не се опомнят каква грешка са направили, но и продължават в същата погрешна посока.

Омерзен съм!

27.05 2015 в 20:59

"Реформата" е утопична, крайно лява, даже комунистическа. Няма да успее, дано да няма възможност да се опита. Имаме нужда от дясна реформа и пазарно здравеопазване.

27.05 2015 в 20:27


Д-р Москов има капацитет и желание да подобри ситуацията във все по-затъващото ни здравеопазване. За съжаление ако се забави реформата в неработещата съдебна система ще се отрази пагубно и на здравеопазването. За държавата съдебната система е като сърцето за човек.

27.05 2015 в 20:16

Още месец-два и това плямпало напълно ще си заслужи камъните.