Зазиждат прилепи при санирането на блокове в Бургас

OFFNews 17 ноември 2017 в 21:55 10482 0

Снимка pixabay

"Чувам ги отвсякъде, а на следващия ден като мина, тишината е оглушителна! Те са вече под изолацията, зазидани вътре."

Този сигнал е получила фондация "Дивите животни" за зазидани прилепи в бургаския жилищен комплекс "Изгрев". Става дума за блокове, които в момента се санират или им предстои саниране.

Отидохме на място, документирахме наличието на прилепи. По това време на годината блоковете гъмжат от живот, включително голяма част от мигриращите видове са се завърнали, за да зимуват тук. Подадохме сигнал в РИОСВ Бургас за блок 71, както и за околните блокове, които се санират или ще бъдат санирани. Те се отзоваха и отидоха на проверка, разказаха пред OFFNews.bg активисти на фондацията.

"За блок 71 предписаха "да бъдат монтирани PVC-тръби с минимален период на инсталиране от 3 дни [...]. За ефективното изселване на прилепите тръбите ще се монтират поетапно в процепите и в отворите за проветряване, през целия период на саниране“.

За всички останали блокове РИОСВ Бургас изпрати писмо до всички кметове на общини за предприемане на мерки за опазване и ограничаване на отрицателното въздействие върху защитените видове, които включват предварително обследване, планиране на ремонтните дейности извън периода на зимуване на прилепите и размножителния период на птиците, прилагане на компенсаторни мерки" - уточняват от фондация "Дивите животни".

Активистите на организацията обаче възразяват срещу така предписаните мерки за блок 71.

Според тях "тези мерки ще бъдат неефективни и няма да предотвратят унищожаването на голям брой екземпляри на защитени видове животни."

"Мотивите ни да възразим са: 1) не е било направено обследване на сградата, тоест тръби ще бъдат поставени неясно къде, след като не е известно нито къде са прилепите, нито къде са отворите на убежищата им и това по никакъв начин не гарантира изход за колонията; 2) по това време на годината прилепите вече изкарват все по-дълги периоди в неактивност със значително забавен метаболизъм, някои може и да влизат вече в хибернация. Това означава, че тръбите, които се поставят за извеждане на прилепите, по това време на годината трябва да се оставят двупосочни и да останат така до пролетта, когато прилепите ще бъдат активни отново. Тогава тръбите могат да се направят еднопосочни и след известно време, което зависи от атмосферните условия, да бъде затворен. В противен случай някои индивиди безспорно ще напуснат убежището си, но не и цялата колония, която ще бъде зазидана." - аргументират се от фондацията.

Управителят на "Дивите животни" Любомила Кривошиева е изпратила отворено писмо до премиера, министъра на околната среда, министъра на регионалното развитие и кмета на Бургас, в което сигнализира, че "незаконно и с благословията на държавни структури предстои да бъдат убити по особено жесток начин огромен брой индивиди от защитени животински видове."

На сигналите ни, че в Бургас, жилищен комплекс "Изгрев", блок 71 и околните блокове има прилепи, РИОСВ Бургас издаде предписания, които няма да бъдат ефективни, в резултат на което съзнателно и незаконно ще бъдат зазидани потвърдено налични животни от защитени видове, предупреждава в писмото си Любомила Кривошиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews