Заведение в Крапец таксува по 1 лев за зареждане на телефон

OFFNews Последна промяна на 22 август 2019 в 20:35 4122 1

Заведение на плажа в Крапец таксува клиентите си по 1 лев за зареждане на мобилен телефон. 

Проверка на Комисията за защита на потребителите потвърждава това. Оказва се обаче, че в заведението „Крапец Бийч Бар” на видно място е обявено, че се изисква заплащане за ползването на тази услуга.

В същото време обаче от КЗП са установили, че заведението начислява такса за използване на тоалетната от клиенти, което е в нарушение на наредбата за категоризация. Заради това на заведението ще бъде съставен акт в размер на 1000 лева. Дадени са предписания за отстраняване на несъответствието, като инспекторите ще извършат последваща проверка.

В хода на проверката инспекторите са установили и че в менюто на въпросния плажен бар са посочени цените и грамажите на предлаганите храни и напитки, което предполага, че изненади при поднасянето на касовия бон не би трябвало да има.

Експертите на КЗП напомнят, че начисляването на такси от типа „празен стол”, „празна чиния”, „желание на клиента” и пр. е допустимо, но само ако – както в този случай – потребителят е бил предварително информиран по надлежен начин колко ще му струва конкретната услуга. Това може да стане чрез ценоразпис, в менюто, на информационна табела в обекта или чрез друг подходящ способ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X