Заведение си присвои пожарен кран, като го затвори в шатра за пушачи

Според управителя "мястото на крана не е там" и "най-вероятно ще бъде преместен"

Невена Илиева 20 декември 2016 в 11:16 12330 3

Снимка Невена Илиева

Фейсбук страницата "Спаси София" публикува снимка на пожарен хидрант, затворен в шатрата за пушачи на пицария "Уго", намираща се на бул. "Витоша" в столицата.

Постройката е заградена с четири стъклени стени, а около крана има поставени маси за клиентите на заведението, които при евентуален пожар биха възпрепятствали огнеборците в свързването на пожарните маркучи към крана.

"Безобразията на бул. "Витоша" продължиха твърде дълго и станаха твърде много, за да продължим да ги толерираме. Крайно време е да бъдат взети крути мерки за преосмисляне на градските пространства, които не са за заведенията, а за хората. Недопустимо е Столичната община да не може да се справи с този проблем вече толкова години. Йорданка Фандъкова, ако сегашният директор на Столичния инспекторат, г-жа Веска Георгиева, не може да се справи, е време да си ходи и да бъде назначен заинтересован, компетентен и проактивен човек", написаха от организацията на страницата си.

Решихме да отидем на място в заведението, където след дълго чакане бяхме посрещнати от управителя с думите: "Не крадем вода". Когато разбра за какво го търсим всъщност, той отказа да коментира дали пицарията има законното право да огражда пожарния кран с недвижими конструкции, по думите му трябвало да се обърнем към "по-висшестоящи" от него. 

Според него обаче "мястото на крана не е там" и "най-вероятно ще бъде преместен", въпреки че не е ясно как ще се случи това, след като наредбата гласи, че пожарни хидранти трябва да бъдат поставени на точно определено разстояние.

По негови думи шатрата е поставена в края на лятото.

Не става ясно и ще трябва ли пожарникарите да си поръчат пица или кафе, за да ползват водата от крана при евентуален инцидент. 

Към 16:00 часа в понеделник бе подаден сигнал в Столичния инспекторат, но все още не е извършена проверка на място. Времето за реакция от страна на институцията е един месец, а дотогава може да проследите развитието на случая онлайн, на сайта инспектората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

3

mendi

20.12 2016 в 13:57

Потресен съм!
Не заради крана а заради отделната шатра за пишачи, шото в 95% от заведенията си се пуши на цялата територия.
Ако в това заваедние на истина има зона за не пушачи ще взема да ида.

12362

2

nickplam

20.12 2016 в 11:42

Хахахаха това е върхът на наглостта!