Затвориха кухнята на президента и парламента за лошо съхранение на храните

OFFNews 19 май 2014 в 12:21 4064 3

Спряна е дейността на хранителния комплекс, който се грижи за прехраната на президентството и Народното събрание. Това съобщи днес председателят на Българска агенция за безопасност на храните Пламен Моллов.

Фирмата, която се грижи за храната на президента и депутатите, не е спазила условията за подготовка и съхранение на храната. Това станало ясно, след проверка на агенцията, която получила сигнал от "таен агент". От агенцията съобщиха за OFFNews, че служител на президентската администрация е подал сигнала. 

В резултат от проверката, дейността на "кухнята майка", в която се подготвя храната и която се намира в сградата на президентството, е спряна до отстраняване на нередностите.

На въпрос дали е открита опасна храна, Моллов отговори: „Всяка храна, за която няма гаранции, че е безопасна, се счита за опасна“.

„Това е Хранителният комплекс към президентството и НС. Той произвежда и доставя храна. Когато няма система за самоконтрол, не може да се гарантира безопасността и сигурността на тези, които се хранят. Нормативната уредба в такива случаи изисква дейността да се спре, докато се отстранят нарушенията“, обясни Моллов, но отказа да назове името на фирмата, която снабдявала институциите със салати, месни храни, готвени храни, плодове и зеленчуци.

"Това е прецедент. За нас няма значение дали става въпрос за съседния супермаркет, или високопоставени институции. Нашите инспектори вършат своята работа, без да прилагат двойни стандарти", допълни Моллов.

По информация на OFFNews откритите нередности касаят технологичното оборудване на комплекса. Става въпрос за неизрядно работещи уреди, които са пригодени за съхранение на храните при определени условия. От агенцията уточниха, че храната на президента не се доставя от тази фирма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!