Застудява от днес, октомври започва с температури под нормите

OFFNews 28 септември 2021 в 06:07 2413 0

Снимка Архив OFFNews

Днес ще е облачно, на много места в Западна и Централна България ще превалява. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток и ще продължи да захлажда.

Температурите ще се понижават и преобладаващите максимални ще бъдат между 17° и 22°, прогнозира НИМХ.

Над планините облачността ще е значителна и ще превалява над масивите в Западна и Централна България. Ще духа слаб североизточен, по билата - умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра ще е около 13°, а на 2000 метра - около 6°.

Над Черноморието облачността ще е значителна, но без съществени валежи. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 19°-23°. Температурата на морската вода е 21°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София тази сутрин изгрява в 7 ч. и 20 мин. и залязва в 19 ч. и 13 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 53 мин.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде малко по-високо от средното за месеца.

В сряда захлаждането ще продължи, а максималните температури ще са между 16° и 21°. Ще започнат бавно да се понижават и минималните. Ще има значителна облачност и валежи, главно на места в западната половина от страната, в югозападните райони и в района на Западна Стара планина. Ще преръми и на места по Черноморското крайбрежие.

През следващите дни превалявания, предимно слаби, ще има само на отделни места главно в Южна България и по Черноморието. Вятърът от изток-североизток ще се запази.

В началото на октомври температурите ще са по-ниски от климатичните норми, преобладаващите максимални ще бъдат между 15° и 20°, а минималните - предимно между 7° и 12°.

В неделя и понеделник над Западна и Централна България ще има по-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността, минималните температури ще се понижат още малко и в по-голямата част от страната ще са под 10°, а в неделя от югозапад ще започне затопляне. Над източните райони ще се задържи предимно облачно, със слаби превалявания от дъжд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови