Засилени мерки за сигурност по храмове и пътища, забраняват дронове над ''Невски''

OFFNews 15 април 2023 в 09:03 1025 0

КАТ

Снимка Архив

Ще бъде следено за подозрително паркирани автомобили и изоставени чанти и багажи в цялата страна.

Засилени мерки за сигурност ще има в София и страната по време на великденските празници. Екипите на „Пътна полиция" ще участват в регулирането, подпомагането и контрола на трафика, каза на брифинг преди дни гл. инспектор Мария Ботева от Главната дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

В дните, в които се предвижда струпване на хора около храмовете, е създадена организация, която да улеснява пешеходното движение около тях. Ще бъде проведена и традиционната полицейска операция – „Алкохол, наркотици, скорост и неправоспособност". Гл. инспектор Ботева апелира към всички да не забравят, че не са сами на пътя.

Органите на реда ще следят за подозрително паркирани автомобили и изоставени чанти и багажи в цялата страна във връзка с великденските празници, заяви преди дни пред журналисти гл. инспектор Дарин Димитров от ГДНП. Той препоръча на гражданите, които ще пътуват, да не оповестяват това в социалните мрежи и при възможност техен съсед да наглежда жилището им, както и да не бъдат оставяни отворени прозорци. Аксиния Манчева от отдел "Гранични проверки" посъветва хората да проверят своите документи за пътуване и да тръгнат достатъчно навреме. Тя посочи, че на всеки два часа "Гранична полиция" актуализира информацията за обстановката на граничните пунктове на своя сайт.

Георги Толин, началник отдел "Държавен контрол" в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението", посочи, че във връзка с Великденските празници са проверени 1438 православни храма, църкви, манастири, параклиси, и 314 хотели, мотели, ресторанти и други обекти, свързани с посетители. При проверките са връчени 122 противопожарни разпореждания и два акта за административно нарушение, добави комисар Толин.

Националната служба за охрана (НСО) ще предприеме мерки за сигурност за празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", съобщиха от службата. Гражданите ще имат достъп до зоната от 20:00 ч. през два пункта за проверка, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника. От 21:00 ч. до 2:30 ч. след полунощ ще бъде въведена забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зоната около храма.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС