Защо в дивата природа размерът има значение

OFFNews 05 януари 2019 в 00:07 3131 0

По планетата бродят животни гиганти - от петтонни моржове до мечки гризли и африкански слонове. Еволюцията е довела до колосалните им размери по неподозирани причини. В поредицата „Големи зверове: Последният гигант“ по Viasat Nature биологът Патрик Арий тръгва на мисия да открие тези гиганти и да разбере защо в природата размерът има значение.

"Големи зверове: Последният гигант" можете да гледате на 6, 7 и 8 януари по Viasat Nature. Очаквайте скоро и следващите два сезона "Живот: Първи стъпки" и "Голямото затопляне в Америка".

Авторът на поредицата разказва какво е да преследваш гигантите.

"Идеята за шоуто се роди, докато разговарях с двама продуценти и те ме попитаха какво искам да снимам оттук нататък - споделя Патрик Аий. - Замислих се, че най-добре се получават предаванията, които по някакъв начин те засягат лично. Върнах се в детството си и си спомних как ми се запечата едно шоу с косатки в уиндзорския сафари парк, който сега е "Леголенд". Затова си помислих, че ще е яко да снимам животни гиганти. Заставайки до такова същество, с нас се случва нещо дълбоко, което не мога точно да обясня, изпълваш се с изумление."

Поредицата се състои от три сезона. "Първият търси отговорите на въпроса защо някои животни са достигнали огромни размери, а други не. Вторият обяснява ролята им в екосистемата. Там има две страхотни истории за кашалот и мечка гризли. А в последния надничаме в бъдещето на тези видове и какво да направим, за да ги съхраним", разкрива Патрик (Очаквайте скоро втората ѝ част по Viasat Nature, както и продължение на интервюто с Патрик Аий).

Заинтригуван ли е той от изчезналите гиганти - дизозаврите? "Много ги харесвам! Мога да се заема и с тях занапред. Винаги съм бил очарован от най-високите - брахиозаврите. Изглеждат чудновати с дългите си вратове. Но да вземем например жирафите. Ако не ги бяхме виждали, а някой ни ги опише - "Приличат на коне с кожа като на кръпки, супер дълги вратове и малки рогца на главата. Като се бият, се мушат с тях по вратовете", -  би звучало като измислица. Странни са, но много красиви и наистина съществуват, а с това и възможността да им се дивим и да научим нещо от тях. Сигурен съм например, че кръвоносната система по вратовете им е вдъхновила някои технологии за пилотите на изтребители. Те имат костюми, които притискат краката им и карат кръвта да се качи в горната част на тялото."

По време на снимките Патрик се гмурка с кашалот и описва преживяването си като истинско удоволствие. "Обожавам ги още от дете. Това са големи животни, бозайници и много интелигентни също като нас, хората." За да го направи, пътува до Доминиканската република. "Там ме посрещна местен човек и ми каза да потопя глава под водата, а после попита: "Виждаш ли онова голямо нещо, което прилича на подводница? Това е кашалотът. Плувай към него." Помислих си, че е страшно опасно. Всяка частица от мен ми казваше, че отивам твърде далеч и трябва да спра. Но се опитах да се овладея и успокоя, заплувах, минавайки няколко пъти покрай гиганта и в крайна сметка се оказах плувайки успоредно до кашалота. Споменах колко интелигентни същества са. Докато плувах с кита, операторът ми направи знак да ускоря. Разбрах, че не мога да доплувам достатъчно бързо пред него и очаквах да се обърне и да си тръгне. Вместо това, гигантът намали собствената си скорост, за да се изравни с мен и да плуваме заедно. Имах усещане, че съм в компанията на съзнателно същество. Беше наистина дълбок момент за мен."

Viasat Nature позволява на природата да разкаже своята вдъхновяваща история – красива и изненадващо истинска.

Завладяващи истории, разказани от хора на мястото на действието, отблизо и лично.

За да гледате Viasat Nature, свържете се с Вашия местен оператор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови