Защо да работим декларирано? Видеоклип показва ползите

OFFNews 26 август 2020 в 10:10 2204 0

Защо да работим декларирано? Отговорът е представен в 30-секунден клип, публикуван в YouTube канал, създаден в рамките на Европейската кампания за деклариран труд, част от която е и България:

Целта на кампанията е да се представят на настоящите и бъдещите работници, работодатели и самоосигуряващи се ползите, които получават, когато работят на светло и така те да бъдат мотивирани да декларират труда си.

Кампанията, която се организира от Европейската комисия чрез Европейската платформа за справяне с недекларирания труд, стартира през март и продължава до октомври. За България с организацията е натоварена Главна инспекция по труда, в партньорство с Националната агенция за приходите (НАП), Националният осигурителен институт (НОИ), Агенцията по заетостта (АЗ) и всички националнопредставителни организации на работниците и служителите и работодателите.

Идеята е ползите от декларирания труд да бъдат популяризирани през социалните мрежи, които се използват от най-голям брой хора. За целта във Фейсбук е създадена специална „Всички права запазени“ (https://www.facebook.com/BG4FairWork). В страницата се публикува полезна информация за правата на работещите и бизнеса, като акцентът е върху подкрепата за работещи, работодатели и самоосигуряващи се в условията на кризата, предизвикана от коронавируса.

Неедократно на национално и европейско ниво беше отбелязвано, че тази криза е показала в най-пълна степен ползите да се работи на светло, защото само декларираният труд дава възможност на засегнатите от нея да получат различни видове обезщетения, както и подкрепа от държавата и европейските структурни фондове подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови