Засаждат първите дървета за новата гора на София

OFFNews 21 октомври 2017 в 07:50 4977 0

120 000 нови дървета ще бъдат засадени в "Новата гора на София", инициативата на Столична община стартира днес в кв. „Суходол“. 

Гората ще е в близост до рекултивираното депо и ще заема площ от 225 дка. За засаждането на дърветата в гората екипът на Столична община ще разчита на всички софиянци, тъй като трудът в кампанията е изцяло доброволчески. По план всичките дървета трябва да бъдат засадени в гората в рамките на три залесителни сезона – до края на 2018 г. Фиданките за първия залесителен сезон, който ще продължи до 3 декември, са предоставени от неправителствената организация gorata.bg.

„Новата гора на София ще трансформира общински пустеещи земи в гора от липа и акация, обособявайки нов зелен филтър в близост до града. За да се случи това обаче, бихме искали да се обърнем с покана за участие в самото засаждане към всички софиянци и гости на града, както към отделните хора и семейства, така и към представителите на бизнеса и институциите, с призив да се организират и да дойдат заедно да посадят дървета в гората. Залесителните инициативи през първия залесителен сезон - тази есен, ще протичат всяка събота и неделя от 21 октомври до 3 декември. Всяко дърво е важно и участието на всеки един е важно – както конкретно в засаждането на Новата ни гора, така и в опазването на въздуха, който дишаме. Дърветата, които ще бъдат посадени тази есен в Новата гора на София са предоставени от gorata.bg, така че всичко, което трябва да направят доброволците е да дойдат и с труда си да станат част от Новата гора на София“, обяви зам.-кметът по Екология в СО Йоана Христова. 

Организацията по засаждане на дървета в Новата гора на София ще се реализира всяка събота и неделя от днес до 3 декември, между 10:00 и 16:00 часа, при благоприятни климатични условия. Новата гора на София се намира на терен, граничещ с ул. „Прохладен кът“ в местност „Дреновица“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови