Започват протести за заплати: служители на агенция ''Архиви'' излизат на улицата

OFFNews 26 април 2023 в 08:03 1978 1

Протест

Снимка mediapool.bg

Снимката е илюстративна.

Високата инфлация, драстичното повишение на цените на храните у нас, но не и на заплатите започват да изкарват работещи в различни сектори на улични протести.

Днес архивистите излизат на протест под надслов "Достойно заплащане на труда на архивистите". Той ще се проведе в пространството пред сградата на Държавна агенция „Архиви“ на ул. „Московска“ № 5 и площад „Д-р Желю Желев“ в София от 12 до 14 ч. Организират го двата основни синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа".

В акцията ще участват служители на Държавна агенция "Архиви", както и техни колеги от други агенции, които ги подкрепят.

Искането е за 30-процентно увеличение на заплатите от 1 юли.

"Говорим за възнаграждение в размер на около 1100-1200 лева. Това са хора с много години трудов стаж, отдадени на професията. И е много обидно за тях, защото първо бяха пропуснати няколко години подред и сега едва миналата година там с 8% или с 10% се увеличиха възнагражденията - коментира председателят на Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" Кирил Бинев пред БНР. - Има много незапълнени щатни бройки именно поради тази причина и това едно културно наследство и е много важно. Това е историята на функционирането на държавата и това е една агенция, която е всъщност е към Министерския съвет, той е техният работодател и трябва да помисли за тях".

В проекта за държавен бюджет за 2023 г. е заложен ръст от 10% на заплатите само там, където миналата година нямаше увеличения.

Синдикатите предупреждават, че в редица структури зрее социално напрежение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки