Започват ледени дни, студът си тръгва на 12 февруари

OFFNews 06 февруари 2023 в 07:00 5789 0

Студ

Снимка БГНЕС/архив

Студено и ветровито време през следващите дни

Ледени дни започват от днес, през цялата седмица до 12 февруари ще е много студено. Жълт код за отрицателни дневни температури е обявен в цялата страната. В 10 области в източната половина на страната е в сила жълт код и за силен северен вятър, а в област Сливен кодът е оранжев. 

Днес над източната половина от страната ще се задържи предимно облачно, на места със слаби валежи сняг. В Западна България ще е без валежи, със значителни разкъсвания и намаления на облачността. Остават условията за виелици и навявания.

Преобладаващите максимални температури ще бъдат между минус 4° и 1°, в София – около минус 3 градуса, според прогнозата на НИМХ. 

Над планините ще бъде предимно облачно и мъгливо. На места ще превалява слаб сняг. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максимална температура на 1200 метра - около минус 8°, а на 2000 метра - около минус 15 градуса. 

Сняг ще превалява и край морето, ще има виелици заради силния вятър. В морето ще се вдигат вълни от 4-5 бала, сред тях термометрите ще се качат до 8°, а на брега до 2 градуса. 

До края на седмицата февруарският студ ще владее цялата страна. Във вторник и сряда над Западна и Централна България облачността ще намалява, временно и до предимно слънчево. Минималните температури ще се понижат още, на места във високите полета до минус 14° - минус 15°, а дневните ще останат почти без промяна. В източните райони ще остане ветровито и предимно облачно, но почти без валежи. В четвъртък и петък и в източните райони вятърът ще отслабне, втория ден на места и ще стихне. Вероятността за валежи е малка, ще има значителни разкъсвания и намаления на облачността до слънчево време. Минималните температури ще останат без съществена промяна, дневните ще се повишат с градус-два. През почивните дни вятърът ще се ориентира от северозапад, затоплянето ще продължи. Ще преобладава слънчево време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!